Om Efesos gamle by

Om den gamle by Efesos
Foto: wikipedia

Ephesus (antikgræsk: Ἔφεσος Ephesos) var en gammel græsk by beliggende på den vestlige kyst af Anatolia inden for grænserne af Selçuk-distriktet i Izmir-provinsen, senere en vigtig romersk by. Det var en af ​​de tolv byer i Ionia i den klassiske græske periode. Dets etablering går tilbage til 6000 f.Kr. Efes, der blev inkluderet på verdensarvets midlertidige liste af UNESCO i 1994, blev registreret som verdensarvssted i 2015.

Neolitisk periode


I 1996 blev Çukuriçi Höyük fundet ved bredderne af Derbent-strømmen, mellem mandarinhaverne, ca. 100 m syd-vest for Selçuk, Aydın og Efes vejtrekant. Som et resultat af undersøgelser og udgravninger, der blev foretaget under ledelse af arkæolog Adil Evren, blev sten- og bronzeakser, nåle, poleret keramiske stykker, spindelklynger, obsidian (vulkansk glas) og silekser (flintsten), krebsdyr, slibning og poleringsværktøjer fundet i denne haug. I lyset af evalueringerne blev det bestemt, at der var en bosættelse og liv i Çukuriçi Höyük fra den neolitiske periode til den tidlige bronzealder. Arvalya Höyük blev fundet i feltet Gül Hanım ved siden af ​​Arvalya Creek, cirka 8 km fra Selçuk, Kuşadası-vejen. Med artefakterne, der findes i Çukuriçi og Arvalya (Gül Hanım) -høje, når historien om Ephesus nærhed således den neolitiske periode.

I dag er der intet andet end en søjle, der består af søjler, der blev revet i stedet for Artemis-templet.
Havnebyen Efesos, hvor immigranter fra Grækenland begyndte at bo i den hellenistiske periode i 1050 f.Kr., bevægede sig omkring templet i Artemis i 560 f.Kr. Efesos, der besøges i dag, blev grundlagt i 300 f.Kr. af Lisimahos, en af ​​generalerne til Alexander den Store. Byen har autonomt trykt penge fra Rom med byen Apameia Kibotos. Disse byer begyndte at opføre sig meget lyst semi-autonomt i Lille Asien i den klassiske periode. Lisimahos rekonstruerer byen i henhold til "Grid Plan" fundet af Miletus Hippodamos. I henhold til denne plan skærer alle gader og gader i byen hinanden lodret.

Romersk periode

Ephesus, der oplevede sine mest storslåede perioder i hellenistisk og romersk tid, blev hovedstad i den asiatiske stat i den romerske kejsers Augustus tid og dens befolkning overskred 1 mennesker på det tidspunkt (2.-200.000. århundrede f.Kr.) I denne periode er overalt udstyret med monumentale strukturer lavet af marmor.

Med fyldningen af ​​havnen i det 4. århundrede faldt handelen i Efesos. Kejser Hadrianus rensede havnen flere gange. Havnen er fyldt med alluvier bragt af Marnas Stream og Küçük Menderes-floden fra nord. Ephesus bevæger sig væk fra havet. I det 7. århundrede angriber araberne disse bredder. Ephesus, der blev flyttet i den byzantinske periode og kom til Ayasuluk-bakken i Selcuk, hvor det først blev etableret, blev taget af tyrkerne i 1330. Ayasuluk, som er centrum af Aydınoğulları, er begyndt at krympe gradvist siden 16-tallet. I dag er der Selçuk-distriktet i regionen.

I frisen ved indgangen til templet til Hadrianus ved ruinerne af Efesus findes Efesos 3 år gamle etableringslegende med følgende sætninger: Den modige søn af Kodros, kongen af ​​Athen, Androklos, ønsker at udforske den modsatte side af Det Ægæiske Hav. Først rådfører han sig med profeterne fra Apollotemplet i byen Delfi. Profeterne fortæller ham, at han vil etablere en by, hvor fisken og grisen peger. Mens Androklos tænker på betydningen af ​​disse ord, sejler han til det mørkeblå farvande i Det Ægæiske Hav ... Når de ankommer til bugten ved mundingen af ​​floden Kaystros (Küçük Menderes), beslutter de at gå i land. Mens de koger fiskene, som de fanger ved at skyde ild, griber et vildsvin, der kommer ud af buskene, fiskene og slipper ud. Her er profetien. De beslutter at bygge en by her ...

Efesos, som var hovedporten mellem øst og vest, var en vigtig havneby. Denne position gjorde det muligt for Efesos at udvikle sig som det vigtigste politiske og kommercielle centrum i sin æra og at blive hovedstaden i provinsen Asien i den romerske periode. Ephesus skylder ikke kun sin betydning i antikken til dette. Det største tempel for Artemis-kultur, der er baseret på den gamle modergudinde (Kybele) tradition i Anatolia, er også placeret i Ephesus.

Ephesus, der var i forkant med Milet inden for videnskab, kunst og kultur i det 6. århundrede f.Kr., bragte berømte mennesker op, som kloge Herakleitos, drømmer, Artemidoros, digter Callinos og Hipponaks, grammatikus Zenodotos, læge Soranos og Rufus.

Arkitektoniske værker

Da Efese er blevet fortrængt mange gange gennem sin historie, spredte dens ruiner sig over et bredt område på cirka 8 kilometer. Ruinerne i fire hovedregioner som Ayasuluk Hill, Artemision, Ephesus og Selçuk besøges i gennemsnit 1,5 millioner turister årligt. De vigtigste bygninger og artefakter i Efesos, den første by lavet udelukkende af marmor, er beskrevet nedenfor:

jomfru Maria's hus

Temple of Artemis, et af verdens syv vidundere, er det første tempel i den antikke verden bygget i marmor, og dens fundamenter går tilbage til det 7. århundrede f.Kr. Bygningen blev bygget af den lydianske konge Croesus, dedikeret til gudinden Artemis, og blev dekoreret med bronzeskulpturer designet af den græske arkitekt Chersiphron og lavet af datidens største billedhuggere, Pheidias, Polycleitus, Kresilas og Phradmon. Størrelsen er 130 x 68 meter, og dens facade vender mod vest som andre Artemis (Modergudinde) templer. Templet blev brugt både som markedsplads og som en religiøs institution. Artemis-templet blev brændt den 21. juli 356 f.Kr. af en græker ved navn Herostratus, der ønskede at forevige hans navn. Samme nat blev Alexander den Store født. Da Alexander den Store erobrede Anatolien, tilbød han hjælp til at genopbygge Artemis-templet, men blev afvist. Der er kun få marmorblokke tilbage fra templet til i dag.

Udgravninger omkring Temple of Artemis blev indledt af arkæolog John Turtle Wood i 1863 med bidrag fra British Museum, og fundamenterne for Temple of Artemis blev nået i 1869 på en dybde af 6 meter.

Celsus bibliotek

Bygningen, som er en af ​​de smukkeste bygninger i den romerske periode, påtog sig pligten til både et bibliotek og et gravmonument. Da Celsius, der var guvernør for Efesos i 106, døde, byggede hans søn biblioteket som et gravmonument i hans fars navn. Celsius sarkofag er under bibliotekets vestlige væg. Dens facade blev restaureret mellem 1970-1980. I biblioteket blev bogruller opbevaret i nicher på væggene.

jomfru Maria's hus

I Bulbul menes det, at Maria, Jesu mor, tilbragte de sidste år af Maria sammen med John.Det er et sted for pilgrimsrejse for kristne og blev besøgt af nogle pave. På trods af det faktum, at Marias døde grav anses for at være i Bülbüldağı, antages det, at Marias grav var i nutidens Silifke i forløberen for perioden, som beskrevet i Bibelen.

Syv sovende (ledsagere)

Dette sted, der blev omdannet til en gravkirke i den byzantinske periode, antages at være den rygtehule, hvor syv kristne ungdommere flygtede fra forfølgelsen af ​​hedninger i Decius-tiden, en af ​​de sene romerske kejsere. Selvom der er 33 byer i verden, der hævder, at hulen ligger inden for dens grænser, er byen ifølge de fleste kristne kilder Efesos, der betragtes som hellig af kristne. I Tyrkiet, mest kendt som Seven Sleepers-hulen og et vigtigt centrum i huletiden, besøgte St. Det er i Tarsus, Pauls fødested. Afşin, hvis tidligere navn blev navngivet Efsus i arabiske kilder, øgede også sin påstand med en rapport udarbejdet af en delegation af videnskabsfolk og en opdagelsessag åbnet i den lokale domstol. Lus er de andre ledsagere af hulen i Tyrkiet.

En kirke blev bygget på denne hule i Efesos, og den blev opdaget i en udgravning mellem 1927-1928, og som et resultat af udgravningen blev der fundet grave, der tilhørte det 5. og 6. århundrede. Inskriptioner dedikeret til de syv sovende findes i både grave og kirkemure.

Isa Bey-moskeen

Det blev bygget i 1374-75 af Aydın Bey fra Aydınoğulları, Ayasuluk Hill, til Arkitekt Şamlı Dımışklıoğlu Ali. Det ligger mellem Temple of Artemis og Saint Jean Church. Moskeen, der viser de første eksempler på anatolsk moskearkitektur, har rig dekorationer og fliser. Det blev også brugt som en caravanserai i det 19. århundrede.

Hadrians tempel: I kejseren Hadrianus 'navn blev monumentet bygget som et tempel. Corinthian er organiseret, og legenden om Efesos blev etableret i dens friser. Billedet af dette tempel blev brugt sammen med Celsus-biblioteket på bagsiden af ​​20 millioner TL- og 20 YTL-pengesedler.

Domitian Temple: Templet, der er bygget i navnet Kejser Domitianus, der menes at være en af ​​de største strukturer i byen, ligger overfor Traianus-fontænen. Det bestemmes, at der er søjler på siderne af templet, som kun har nået fundamentet. Resterne af statuen af ​​Domitianus er hovedet og en arm.

Serapis-templet: Templet i Serapis, en af ​​de mest interessante strukturer i Efesos, ligger lige bag Celsus-biblioteket. Templet, der blev omdannet til en kirke i den kristne tid, menes at være blevet bygget af egypterne. andet tempel er kendt for mere som Temple of Serapis i Bergama på grund af de syv kirker i Hrsitiyanlık i Tyrkiet.

Vor Frue Kirke: Church of Mary (Consul Church), hvor rådsmødet 431 blev afholdt, er den første kirke, der blev bygget i Marys navn. Det ligger nord for Harbour Bath. Det er blandt de første syv kirker i den kristne religion.

St. Jean-basilikaen: I den centrale del af den 6-kupplede basilika, bygget af den byzantinske kejser Great Iustinianus, en af ​​de største strukturer i den tid, nederst, Jesu Kristi foretrukne apostel. Det hævdes, at Jean (John) grav blev fundet, men der er endnu ikke fundet nogen fund. Her i St. Der er også et monument opført i Jeans navn. Denne kirke, der betragtes som meget vigtig for kristne, ligger i Ayasuluk-slottet, og der er en skattekammerbygning og et dåb i nord.

Øvre Agora og Basilica: Bygget af kejser Augustus er det stedet, hvor officielle møder og aktiemarkedstransaktioner finder sted. Det er foran Odeion.

Odeon: Ephesus havde en to-kammeradministration. Et af dem, Det Rådgivende Råds møder, blev afholdt i denne lukkede struktur, og der blev afholdt koncerter. Det har en kapacitet på 1.400 mennesker. Af denne grund kaldes strukturen også Bouleterion.

Prytaneion (rådhus): Prytan fungerede som byens borgmester. Dens største opgave var at sikre, at bybranden, der symboliserer byens udødelighed i denne bygning med tykke søjler, ikke slukker. Prytan påtog sig denne opgave på vegne af bygudinde Hestia. Rundt om i hallen var statuer af guder og kejsere. Artemis-statuer i Ephesus museum blev fundet her og senere bragt til museet. Bygningerne ved siden af ​​var forbeholdt de officielle gæster i byen.

Marble Street: Det er gaden, der strækker sig fra bibliotekspladsen til teatret.

Domitianus-pladsen:Øst for pladsen, nord for Domitianus-templet, ligger Pollio-springvand og en bygning, der antages at være et hospital, og Memmius-monumentet ligger på gaden mod nord.

Magnesia Gate (Upper Gate) og East Gymnasium: Ephesus har to indgange. En af dem er Magnesia-porten på Jomfru Marias husvejen, som er den østlige port af bymurene omkring byen. Det østlige gymnasium ligger lige ved siden af ​​Magnesia-porten ved foden af ​​Mount Panayır. Gymnasion er den romerske tids skole.

Herakles Gate: Denne dør, der blev bygget i slutningen af ​​romertiden, gjorde Kuretler Caddesi til en fodgængervej. Force of God på fronten blev opkaldt efter Herakles relieffer.

Mazeus Mitridatis (Agora Syd) Port: Før biblioteket blev det bygget i kejseren Augustus. Du kan gå til Commercial Agora (Nedre Agora) gennem porten.

Monumental springvand: Pladsen foran Odeion er byens ”State Agora” (Øvre Agora). Midt i det var tempelet for de egyptiske guder (Isis). Den monumentale springvand, der blev bygget af Laecanus Bassus i 80 f.Kr., ligger i det sydvestlige hjørne af delstaten Agora. Herfra kan du nå Domitian-pladsen og strukturer som Pollio-fontænen, Domitian-templet, Memmius-monumentet og Herakles-porten samlet omkring denne plads.

Traianus springvand: Det er et af de to etagers monumenter på gaden. Kloden under foden af ​​statuen af ​​kejser Traianus, der står i midten, symboliserer verden.

Heroon: Det er en springvand bygget i navnet Androklos, den legendariske grundlægger af Efesos. Den forreste del blev skiftet i den byzantinske periode.

Hillside huse: I de flere etagers huse, der er bygget på terrasser, boede de rige i byen. Disse huse, som er de smukkeste af den peristyle hustype, var i komforten af ​​moderne huse. Væggene er beklædt med marmorbeklædning og freskomalerier, mens gulvet er beklædt med mosaikker. Alle huse har et varmesystem og et hammam.

Grand Theatre: Bygningen ligger ved enden af ​​Marble Street og er det største udendørs teater i den antikke verden med en kapacitet på 24.000 mennesker. Den udsmykkede og tre-etagers scenebygning er blevet fuldstændigt ødelagt. Mødetrinnene har tre sektioner. Teater, St. Det var stedet for Pauls prædikener.

Paladsstruktur, Stadium Street, Stadium og Gymnasium: Det byzantinske palads og en del af gaden blev gendannet. Det hesteskoformede stadion er stedet, hvor sportsspil og konkurrencer blev afholdt i gamle tider. Gladiator-spil blev også udført i den sene romerske periode. Vedius Gymnasium ved siden af ​​stadionet er et badeskolekompleks. Vedius Gymnasium ligger i den nordlige ende af byen lige ved siden af ​​de byzantinske mure.

Teatergymnasium: Gården i den store bygning, der har både en skole og en badefunktion, er åben. Her er teaterets marmorstykker opført til restaureringsformål. Agora: Det er et område på 110 x 110 meter i midten, omgivet af portikoser og butikker. Agora var byens kommercielle og kulturelle centrum. Agora er udgangspunktet for Marble Street.

Tyrkisk bad og offentligt toilet: Det er en af ​​de vigtigste sociale strukturer for romerne. Der er kolde, varme og varme dele. Det blev repareret i den byzantinske periode. Den offentlige toiletstruktur med en pool i midten blev også brugt som et samlingssted.

Harbour Street: Port Street (Arcadiane Street), der strækker sig fra det store teater til den antikke havn, som i dag er fuldt ud fyldt med søjler og marmorgulve på begge sider, er Efesos længste gade. Monumenter blev bygget på den 600 meter lange gade i byens kristne æra. Fire-søjle-monumentet med fire apostler, hver med en statue af en af ​​apostlene, er næsten midt på gaden.

Harbour Gymnasium og Harbour Bath: Det er en stor gruppe bygninger i slutningen af ​​Liman Caddesi. Nogle af dem er udgravet.

John Fortress: Der er glas- og vandcisterner i slottet. Det er det højeste punkt omkring Efesos. Derudover er bakken, hvor denne kirke ligger, det første bosættelsesområde i Efesos gamle by.chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar