Trabzon Hagia Sophia Moskehistorie og arkitektur

historiske fresker af trabzon aghia-moskeen og dens endelige form
Foto: Ministeriet for kultur og turisme

Hagia Sophia eller officielt Hagia Sophia-moske (tidligere Saint Sophia Church) er en historisk moske, gammel kirke og museum beliggende i Hagia Sophia-distriktet i Trabzon. Med den tid, der blev bedt om bøn fredag ​​den 28. juni 2013, blev den genåbnet til tilbedelse af muslimer 49 år senere.

Tarih


Hagia Sophia, en klosterkirke, der blev bygget mellem 1204-1238 af kejseren Manuil (1263-1250) fra Comninos-dynastiet, som flygtede efter besættelsen af ​​Istanbul af det latinske folk og grundlagde Trabzon Empire i Trabzon i 1260, kaldes "Holy Wisdom." " Det betyder. Bygningen, der blev brugt som en kirke efter Fatih Sultan Mehmed erobring af Trabzon i 1461, blev omdannet til en moske ved at tilføje en minbar og muezzin mahf af et palads ved navn Kürd Ali Bey i 1584 efter ordre fra sultanen. Julian Bordier, der kom til byen i 1610, rapporterede, at bygningen, der blev omdannet til en moske, blev holdt tom og brugt til tilbedelse, fordi den ikke blev repareret. Bygningen, der blev lukket for tilbedelse i lang tid, blev omdannet til en moske, efter at den blev repareret af græske mestre i 1865 med de 95.000 kurus indsamlet af det muslimske samfund, men den blev brugt som et lager og militært hospital af den russiske hær, der besatte Trabzon under den første verdenskrig. Freskerne i bygningen, der blev brugt som en moske indtil 1960 efter krigen, blev genoprettet af Generaldirektoratet for Stiftelser efter at være blevet renset af Russell Trust fra University of Edinburgh mellem 957-62. omdannes til en moske, og det forventes at blive udnævnt til imam. Konverteringen af ​​museet til en moske understøttes af nogle konservative politikere og medieinstitutioner, selvom Istanbul Hagia Sophia forventes åbnet for tilbedelse, var det imod at miste sin museumsstatus med den begrundelse, at freskomalerier og bygningen vil blive beskadiget af forskellige intellektuelle og aktivister og en underskriftkampagne kaldet "Trabzon Hagia Sophia Museum skulle forblive som et museum". Det er lanceret. Han blev leveret til Generaldirektoratet for Stiftelser af Kulturministeriet den 1964. juni 3. På grund af retsafgørelser og grundlæggende registrering blev Hagia Sophia derefter åbnet for tilbedelse af muslimer 2013 år senere fredag ​​den 28. juni 2013.

arkitektur

Bygningen, som er et af de smukkeste eksempler på de sent bysantinske kirker, har en krusifiksplan med lukket arm og har en højhøjet kuppel. Det har tre portrætter med portrætter mod nord, vest og syd. Bygningen var dækket med forskellige hvælvinger på hovedkuppelen, og taget blev dækket med fliser ved at give forskellige højder. I stenplastik, hvor man ser en overlegen udførelse, kan man se virkningerne af islamisk kunst fra Seljuk-perioden såvel som kristen kunst. Medaljerne, der indeholder de geometriske sammenkoblende ornamenter på de portikale facader nord og vest, og nicher med muqarnas på den vestlige facade har karakteristika ved Seljuk stengraveringer.

kunst

Bygningens mest storslåede facade er den sydlige. Oprettelsen af ​​Adam og Eva beskrives her i lettelse som en frise. I bundstenen til buen på sydfronten er der et ørnemotiv med en hoved, som er symbolet på Comninos-dynastiet, der regerede i Trabzon i 257 år. Hovedskildringen af ​​kupplen er Jesus, Hristos Pantocrator-stil, der afspejler hans guddommelige aspekt. Under det er et indskriftsbælte, og i bunden er den englefrise. Tolv apostle er afbildet mellem vinduerne. Der er forskellige sammensætninger i vedhæng. Scener som Jesu fødsel, dåb, korsfæstelse og opstandelsens dag er beskrevet.chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar