Hvem er Hacı Bayram-ı Veli?

haci bayram jeg veli hvem er
Foto: wikipedia

Hacı Bayram-ı Veli, (f. 1352, Ankara - d. 1430, Ankara), tyrkisk sufi og digter. Han er disciplen til Sheikh Hamid Hâmid'ûd-Dîn-i Veli og grundlægger af Bayramîyye Tarikâtı, et af kravene fra Hoca Ala al-Din Ali Erdebilî, en af ​​de ældste i Safavid Tariqat. Hans grav ligger ved siden af ​​Hacı Bayram-moskeen i Ankara.

liv


Hans fødselsnavn er Numan bin Ahmed, kaldet "Hacı Bayram". Han blev født i Zül-Fadl (Solfasol) landsby på Çubuk Stream i Ankara den 1352 (H. 753). Hacı Bayram-ı Veli voksede op i Anatolia i det 14. og 15. århundrede. Ved at skrive sine værker på tyrkisk som hans andre Hacı Bektaş-ı Veli-kammerater, påvirkede han sin brug af tyrkisk i Anatolien markant.

II. I en berømt edikt, han gav, rapporterede Murad, at Hacı Bayram-Veli-studerende var fritaget for skatte- og militærtjeneste for kun at blive forlovet med viden.

Fatih Sultan Mehmed erobrer Istanbul II. Mehmeds far II. Det rapporteres, at det blev rapporteret til Murad.

En dag kom nogen til madrasaen; ”Mit navn er Şüca-i Karamani. Min lærer Hamideddin-i Veli nikker. Han inviterer dig til Kayseri. Jeg kom til din tilstedeværelse med denne opgave. ” sagde. Da han hørte navnet på Hamidüddin; ”På hovedet skal denne invitation blive opfyldt. Lad os gå nu. " Han forlod ledelsen. Sammen gik de hen til Kayseri og mødtes med Hamideddin-i Veli, kendt som Somuncu Baba, på ofrefesten. Derefter Hamideddin-i Veli; ”Vi fejrer begge ferier!” Han befalede ham og gav ham kaldenavnet Bayram og accepterede ham at være studerende. Han opnåede høje grader inden for religion og videnskab.

I 1412 vendte Hacı Bayram-ı Veli tilbage til Ankara efter sin lærer Şeyh Hâmid Hâmid'ûd-Dîn-i Velis død i Aksaray og begyndte hans aktiviteter. Denne dato betragtes som etableringen af ​​Bayramiye-ordren.

Vend tilbage til Ankara

Efter hans lærers, Hamideddin-i Velis død, kom han til Ankara og bosatte sig i landsbyen, hvor han blev født. Han havde travlt med at komme tilbage til efterspørgslen. SohbetHan helbredte syge hjerter. Han ville lede sine studerende til mere kunst og landbrug. Han tjente også sit liv fra landbruget. Berømte lærde og ægte minstreler strømmede til det videnskabs- og videnscenter, han åbnede. Damadı Eşrefoğlu Rumi, Şeyh Akbıyık, Bıçakçı Ömer Sirinî, Göynüklü Uzun Selahaddin, Yazıcızade Ahmed (Bican) og Mehmed (Bican) brødre, som han accepterede som studerende under hans besøg hos Edirne og Bursa og Fatih Sultan Mehmed.

Da Fatihs far Sultan anden Murad Khan inviterede Hacı Bayram-Veli til Edirne, forstod hans viden og åndelige grad, viste han ekstraordinær respekt, fik ham til at være til stede i den gamle moske og sendte afsted til Ankara igen.

Da Sultan Second Murad Khan bad om råd; Han gav Imam Azams lange råd til sin studerende Abu Yusuf: ”Kend og kend alles plads i Tebean; Behandl notablerne. Respekter lærde. Respekter det gamle og vis kærlighed til de unge. Kom tættere på folket, kom væk fra facetterne, falder af med de gode. Undervurder ikke nogen og undervurder. Mangler ikke menneskeheden. Åbn ikke din hemmelighed for nogen. Stol ikke på nogens venskab, medmindre der er et tæt forhold. Chat ikke med snåle og lave mennesker. Må ikke rod med noget, du ved er dårligt. Modsæt dig ikke noget umiddelbart. Hvis du bliver spurgt om noget, skal du svare det, som alle ved. Lær noget fra min viden til gavn for dem, der besøger dig, og lad alle huske og anvende det, du underviser. Lær dem almindelige ting, åbn ikke for fine problemer. Giv tillid til alle, etabler venner. Fordi venskab giver fortsat viden. Nogle gange, server dem mad. Sørg for dine behov. Kend deres værdi og omdømme godt, og se deres mangler. Behandle ringen blød. Vis overbærenhed. Vær ikke træt af noget, foregiv at du er en af ​​dem. ”

Hans disciple

Hacı Bayram-ı Veli arbejdede med at sprede islam indtil slutningen af ​​sit liv. Han døde i Ankara 1429 (H. 833). Dens grav ligger ved siden af ​​Hacı Bayram-moskeen, der er kendt under navnet, og det er et besøgende sted. Efter hans død blev kulturen tilskrevet Akşemsettin over hans disciple (Şemsîyye-î Bayramîyye Tarikâtı), tilskrevet Bıçakçı Ömer Dede (Şeyh Emir Sikkinî) (Melâmetîyye / Melâmîyye-î Bayramîyye Tarikâtan) ​​[1] og XNUMXye î Bayramîyye Tarikâtı) og fortsatte i tre forskellige grene. Ligesom Hacı Bayram-ı Veli, Yunus Emre, blev han påvirket af Hacı Bektaş-i Veli og sang digte af samme stil. Han brugte pseudonymet "Bayramî" i sine digte.chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar