Jernbaner i national kamp

jernbaner i den nationale kamp
jernbaner i den nationale kamp

Yörük Hatca Vi er ved 100-års jubilæumsbegivenheder for ”Western Cilicia Kuva Nationalitetskorps, sejr og Pozantı-kongres”…


“Bjerghovedet ryger / sølvstrømmen strømmer uden at stoppe…”

Denne stemme, du hører, er Bolkar-skrig ...

"Jeg gik denne vej for 100 år siden ..."

For 100 år siden og efter er der nyheder om martyrer ... Se, der er Gazi Mustafa Kemal og Tekelioğlu Sinan Bey med os… Gülek og Karboğazı er snævre for os… Der er et skrig om fjerne afstande, der er Varda ha… “I slaget ved Tarsus Bac Stream, ved linealstoppestedet; Den franske ordfører ramte Molla Kerim, i et blindt kuglvinget tempel… ”Bektashi Haydar, Arguvan, læste dette epos med sit ord i hånden i hånden… For de nationalistiske martyrer; landsby, oba oba, i højlandet og fra Taşeli til Mount Amanos, rejste de over hele Cilicia og beklagede sig over Molla Kerim ...

På hele sletten blev denne smertefulde nyhed hørt ... Tårerne fra den Lala-eyed Fellah-datter, La Paz Pakize, oversvømmet ... Seyhan, Ceyhan, Göksu og Lamas Te blev dækket af blod, oversvømmet, fyldt ... Belemedikli, Karaisalı, Arslan Köylü Yörük Kvinder klædte deres mauser og pen ... arabiske og kurdiske vindbriller kysste sveden, der vandede jorden, ramte ankeret på fjenden ... Den dristige og Yeniceli-skønhed, faldt i kærlighedens flammer, vendte semahen på det tidspunkt ... Dadaloğlu sukkede, Karacaoğlan var tavs, hans tavse hjerte blev mærket ... Ulukışla tog malede Pozantı ... 38 rejste tunnelen eller toget? Gule fyrretræer faldt på Sarıkeçili-stammen… Festningen af ​​blåbær, johannesbrød, granatæble og citrusblomst begyndte… Çukurova capstans blev dækket af gul varmegul… Taurus Mountain voksede, Yaylacılar brændte henna, tag på… Tekir, Bürücek, Çamlıyayla, Göyne, Ay , Kizilbağ, Soğucak, Bekiralan, Hazelnut Spring, Mihrican, Gülek, Sorgun, Beauty, Little Hazelnut, Balandız, Gökbelen, Kırobaşı, Bardat, Tersakan, Kozağaç, Uzuncaburç, Kestel, Kozlar, Söğütözüoster, Lyden af ​​fløjten gentagne sig i platåerne Tarbaz, Meydan, Karagöl, Yedigöller og Bolkar… Varda Bridge og Karaisalı Canyon blev sovesale, yaren nåede den gamle tid, stoppede… Göksu og Seyhan River flød til kilden… Belemedik, pozantı brændte en Turk… Convoy gav en pause Çhan da… Şekerpınarı strømmet til Ak Köprü… Ceyhan-floden kiggede på hovedet i Düziçi… Jeg var forstuvet på Tarsus American College… Studerende ved Düziçi Village Institute gav lys til bjerget… Sarıkeçilis valiants stole på Amanos… Feke, Tufanbeyli og Kozan-migranter lænede sig mod Aladag ... Avşar-beys var nedbør, deres frost var våd ... Frosten af ​​Demirkazık-frost blev løst ... Snedrop og gule krokus blev oprørt og fodret i fortabt kærlighed.

Statsborgere stod ved Kuvayı… Bolkar Scream, stiger fra kysten af ​​Tarsus-floden og Pozantı Karboğazı-passet, gentog sig på de omkringliggende skråninger… Jeg har også en taknota til de venner, der lyttede til denne lykkebringende stemme og ikke tilbageholdt deres bidrag til denne bog. Ataturk's komplette værker "bogredaktionsmedlemmer", "Frunze Tyrkiet minder" -bogen vendte Ahmet Ekes, "Aralov-en sovjetisk diplomat i Tyrkiet Memoirs", der oversætter bogen Hasan Ali Eaton, "Aserbajdsjan repræsentant Ibrahim Abilov til Ankara ankomst" pensioneret ambassadør, historiker, forfatter Dr. Bilâl N. Şimşir, min kunsthistoriklærer Ahmet Akif Tütenk fra Niğde High School (35), som oversatte bogen “History of Niğde” af den franske forfatter Albert Gabriel (1969), Mehmet Öncel Koç, “Capital of Cappadocia” Nigde "forfatter Omar Fathi Gur," fortiden til nutiden Nigde "forfatter Ismail Özmel," Boron History "bogforfatter bet ridning," Rebellion Days "forfatter Hüseyin Yavuz," Få dig til et våben "bogforfatter Mustafa Ulusoy, Ulukışla'dan den efterforskende journalist Sunay Türker, tidligere borgmester Mehmet Tevfik Güney fra Ulukışla, pensioneret Gendarmerie småbetjent Ali Demir fra Ulukışla Horoz Village og den unge Kuwa-nationalistiske ven Özcan Demir. Muazzez İlmiye Çığ (106) søster, forfatter Ahmet Nadir İşisağ, forfatter af bogen “Pozantı Belemedik”, Hikmet Öz, forfatter af bogen “History of Tarsus”, Fikret Ünver, forfatter af bogen “On the History of Mersin”, Neşri Atlay, “Adana City History” ”Forfatteren til bogen, Cezmi Yurtsever, barnebarn af Arif İbrahim, der er en af ​​nationalisterne i Şeyhömer Village of Mersin Gülnar, skribent-digter Ali F. Bilir,” Fades Carnation Reds? ” Mehmet D. Babacanoğlu, forfatteren af ​​Aykırı Sanat Magazine, modtog en international pris for sit arbejde fra børnebørnene til Tarsus Kuvayı Milliye Platoon-kommandant Molla Kerim Çeliktaş, samt Adviye og Özcan Kahraman og Adana, Mersin, Pozantı, Niğde, Tulusla, Uluusı til alle venner i ADD, Kuvayı Milliye og Combat Veterans Association; Uendelig tak til Adana, Seyhan, Çukurova, Tarsus, Mersin, Mut, Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar, Mezitli, Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Çamlıyayla, Niğde, Ulukışla, Ereğli, Pozantı borgmestre og alle deres lokale borgmænd. patriotiske venner føjede et skrig til Bolkar-skriget med ånden af ​​solidaritet fra deres forfædre for 100 år siden, der indvarslede Pozantı-kongressen og sejladsen med carboat. Snedroppe stiger op fra skråningerne af Bolkar-bjerget; så et stort skred falder på fjenden ...

For at organisere Kuvvayı Milliye-bevægelsen i regionen begyndte udsendelsen i en togbil i Pozantı i 1918; 'Tyrkiets pressecinar Ny Adana-avis 102. Honor Year og Ahmet Remzi bærer Hjerteflagget, Mr. Cetin Remzi Hail Yüreğir ... Atatürks adopterede datter Anadol Adilov og National Struggle dage besøger Cilicia, Tak for bidragene fra marskalk Fevzi Çakmaks martyrede bror, 57. regiment Topman Nazif Çakmak, barnebarn Ayşe Filiz Çakmak, for hendes bidrag ...

Hakimi National Avis, 5 i sin udgave af oktober 1920, var overskriften nyheder som følger: "TURKISK - Bolsjevikiske allierede i" Den nederste drejelige nyhed fortsatte: "Den nye sovjetiske hånd i hånd med Rusland og et nyt Tyrkiet, Verden er bevægelsen for at redde den imperialistiske undertrykkelse ..." Nyheder fortsatte i hvis; Venskab og solidaritet, der startede efter korrespondance mellem Atatürk og Lenin, fremhæves ... Og derefter sendt fra Sovjetunionen til Inebolu Havn; Det talte om 3500 guld rubler, våben og militært udstyr. Som det vides, blev nogle af disse våben og materialer sendt til den vestlige ciliciens front Kuvvayı Milliye-kommandoen ...

Den 26. december 1920, efter Pozantı-Karboğası-angrebet, blev en bataljon af 4 franske bataljoner og kommandant Major Pierra Mesnil og hans kone Edrige Aubry Mesnil, hvoraf 44 blev leveret til 630 forsamlingers nationalforsamling; Ulukışla Kuvayı Milliye Platoon-kommandant Şevki Alpagut og hans familie skrev et brev fra Frankrig. Skrive; De understregede, at ”tyrkerne er meget imødekommende og elskværdige og gør godt for at få dem til at glemme deres fangenskab”… jeg ønsker Şevki Alpaguts døtre Ijlal og Perihan Alpagut sund lang levetid…

Navnene på de lokale patrioter, der deltog i den nationale modstand i Kuvvayı, fik deres navn som landsbyer for at holde deres hukommelse i live. I Adana: For Saimbeyli, Tufan Beyli, Pozantılı Tahtacı Bey Black Jesus: Der er landsbyer ved navn Karaisalı, Hamidiye, Ömerli, Aşçıbekirli. I Tarsus er der landsbynavne som Aliağa, Alibeyli, Aliefendioğlu, Alifakı, Beydeğirmeni, oberstløytnant Şemsettin, Şehit İshak, Sarıveli, Pirömerli, Kurtmusa, Muratlı, Mahmutağa, Kızlmurat Hizana. I Ulukışla: På grund af en hjerneorm fra Hasangazi, Alihoca, Eminlik, Hüsniye, Hacıbekirli, Şıhömerli, Emirlar, Ulukışlalı Kuvvacı; For Beığl, Çolak Kuvvacı: Der gives navn på landsbyer som ærmeløs. Navnet på landsbyen Horoz er også meningsfuld for hanen, der vekker landsbyboerne og dræber dem tidligt.

Det er interessant, men sandt; Overalt hvor Kuvvayı Milliye-modstanden fortsætter, har hovedparten af ​​de frivillige løsrivelser, der kæmper i forkant, vist sig at være turkmenske yoruks og Tahtacı Alevi landsbyboere fra Sarıkeçili-stammen. 6 af de 2 landsbyer, der deltager i krigen i Pozantı, er Alevi (Belemedik og Karaisalı) og 4 er Yörük-landsbyerne. For eksempel har 37 turkmenske Alevi-landsbyer i Mersin-regionen og 39 i Adana-regionen været foran denne krig. Når du er hjemme i Çukurova og Tyrenbjerget og kender livet i det nomadiske liv, migration fra Seyil til højlandet, bjergens frie ånd, er du gæster i disse sidste nomaders sort hårtelt; tre fotos hilser dig: Atatürk, Hz. Ali og Hacı Bektaşı Veli. Dette må være hemmeligheden for de frie patriotiske mennesker, der løber frem til styrkenes nationale styrker på den vestlige ciliciens front ...

I overensstemmelse med den osmanniske årbog, protokollen fra uafhængighedsdomstolen, udvekslingstraktaten, Tekelioğlu Sinan Bey og Niğde 11. division, kommandoen, hemmelig korrespondance, telegraftekster og lokale offentlige vidnesbyrd, især i denne region (1918-1923); Ligesom Ulukışla-distriktsguvernør Tayyar Bey, er det en kendsgerning, at der var mange pro-britiske og franske folk og familier. Derudover var der mange soldater og banditter i området. Især; Kayseri Talas, Osmaniye, Garden, Kozan, Antakya, Adana, Mersin, Tarsus, Çiftehan, Ulukışla Merkez, Kılan, Ovacık, Tabaklı, İlhan, Maden (Hamidiye), Bor Merkez Orta og Sokubaşı Mahallesi, Niurde Merz Nogle mennesker og familier, der bor i landsbyer og bygder, såsom Fertek, Kumluca, Küçükköy, Keçikalesi, Aksaray, Gelveri, Ihlara, Gölcük, Uluağaç, Aktaş, Hasaköy, Konaklı, Dikilitaş, Çarıklı, Hançerli, Hamam Kıl, Hamamlı, Før udvekslingsaftalen (30. januar 1923) støttede de ikke Kuwaiti Milliye-bevægelsen og deltog i den modsatte front ... På trods af alt er selvfølgelig de hengivne mennesker på disse steder, som jeg tæller og ikke kan navngive; De viste store patriotismeeksempler i Yemen, Palæstina, Tripoli, Balkan, Canakkale, Sakarya, Dumlupinar Wars og Kuvaya National Resistance. De fleste af dem var martyrer… Heltene i denne region er kendt på denne hellige vej fra frelse til etableringen Hilsener til den 4-personers frigørelse af Gülekli Yörük Hatca og 44 kvindelige Kuvacı, og der er kun deres historier i vores epos, der gav mening i Bolkar-skriget.

Den 22. februar 1920 til Istanbul-regeringen Sheikh ul-Islam; Telegrafen med titlen "Der er ingen religion uden uafhængighed ...", Mufti fra Kuvvacı Ulukışla, Mehmet Bahaeddin Efendi, var på forsiden af ​​Mustafa Kemal Pasha. Den 29. maj 1920 foretog Tekelioğlu Sinan Bey, kommandant for det vestlige ciliciens forsvarsselskab, med hovedkvarter i Adana, et meget hemmeligt og specielt fejringstelegram til Ulukışla Kuvayı Milliye-løsrivelsen og den 11. divisionskommando i Niğde for hans patriotiske hengivenheder. ...

På den anden side Kuvvayı Milliye Ulukışla og Niğde Front; Flaskehalsen Süleyman Çavuş-Gökalp (far til Tarık Buğra), Porsuk Gala Hasan, Beığllı Zahit Hoca, Molla Durmuş, Ebubekir Hazım Tepeyran fra Niğde, inspektør Hilmi Bey, Mustafa Soylu, Halit Hami Mengi, Dellalzade Hemal Fehmi Esen, Muhittin Soylu osv. Det er også nødvendigt at huske patriotiske nafs ...

Jeg hilser dig med "Tepeyran", en anden national kamp for Niğde, igen ...

Ebubekir Hazım Tepeyran (1864-1947): Han er søn af Niğde Tahrirat Manager Bekir Beyzade Hasan Efendi. Da han blev født fra "Tepe-viran" -distriktet i Yenice-distriktet, kaldet "Tepeyran" blandt befolkningen i Niğde, tog han dette navn som efternavn. Han er uddannet fra Niğde High School (High School). Jeg er glad for, at jeg afsluttede den samme gymnasium (1970). Han lærte arabisk, persisk og fransk med privatundervisning. Guvernørbygning i Mosul, kloster, Bagdad. Efter meddelelsen om det konstitutionelle monarki fungerede han som guvernører i Sivas og Ankara, Istanbul Şehreminliği og Bursa Governorship. I våbenvåbenperioden lavede han indenrigsministeriet to gange. Mens han var i denne stilling, blev han dømt og dømt til døden i den militære domstol, som blev oprettet af besættelseshæren med den begrundelse, at han hjalp Kuwait Milliye og blev frelst i sidste øjeblik; sætning blev konverteret til ro-overbevisning (2). Da den militære appel væltede under Tevfik Pasas store vizier, gik han i hemmelighed til Anatolia. Efter Atatürks anmodning blev han bragt til guvernørerne i Sivas og Trabzon af Ankara-regeringen. Han var stedfortræder i den republikanske æra; Han blev valgt som næstformand for Niğde tre gange. Der blev udgivet tyrkisk, fransk poesi, erindringer, historier og romanbøger. Hans eneste roman, Küçük Pasha (1920), indtog en vigtig plads i tyrkisk litteratur. Efter Nabizade Nazıms roman "Karabibik" er han den anden romanforfatter, der satte den anatoliske landsby og den tyrkiske bonde i vores forfattere. Han skrev også sine minder. Tepeyr det; Han er bedstefar til journalist, forfatter, digter Oktay Akbal. Han er kendt for en anden udmærkelse og bøger fra Niğde i National Struggle og hans litterære artikler og udgivne bøger i Servet-i Funun Magazine. Til Ebubekir Hâzım Tepeyran, der er tilstrømningen af ​​tyrkisk litteratur; (bortset fra min journalist, skribentven Hikmet Altinkaynak), der vidner til, at Niğdeli ikke viser den nødvendige opmærksomhed dybt sårer os…

Fejrer sit 100-års jubilæum; Mustafa Kemal Pasha, der samlet den 5. august 1920, den første gnist, det første skridt, den første beslutning, den første skrig fra National Struggle, deltog i den første Pozantı-kongres; ”For første gang, ved at stille et demokratisk valg, viste folket deres vilje og opfordrede hele den islamiske verden til enhed og solidaritet”…

Mustafa Kemal Pasha, der kom til Tarsus med tog den 18. marts 1923; Efter at have chattet med helten fra de nationale styrker, Adile Çavuş (Kara Fatma), læste hun den historiske adresse på Tarsus Youth…

Samtidig på Cilicia (Çukurova) -fronten, der strækker sig fra Kozan til Mut, som også kæmper med de flygtende banditter; Den patriotiske tapperhed af Taşeli (Mut-Silifke-Erdemli) Kuvvayı Milliye-løsrivelsen kæmpede for frigørelsen af ​​Cilicia-regionen ... 3. januar 1922, Mersin og 5. januar 1922, Adanas befrielsesdag. Det huskes med ære som den dag, hvor det hellige epos, der indbød denne utkuyu, blev skrevet, hvert år ... Denne sejr: I lyset af 23. april 1920; På denne hellige vej, der strækker sig til republikanske revolutioner den 29. oktober 1923, fra befrielse til etablering; Det var den første gnist, første skridt, første ed, første og første tale ... Vi er på vej til det samme sprog, det samme flag, det samme land og det samme ideal, igen ...

'Vores sprogflagg er tyrkisk; Fra kvarteret i Karamanoğlu Mehmet Bey og hans forfader Nure Sofi, der rådede ham til at tale når som helst, hvor som helst og under alle forhold; Det troværdige højland i Taşeli-regionen, der satte ud fra skråningerne af Ermeneks Balkusan Village og Mut's Değirmenlik-plateau, lyttede også til denne lyd ... Lysstyrken, der går til etablissementet, med dens instinkt og solidaritet til at ryste op og stå op i forsvaret af hjemlandet; Ved at sige "det er altid tid til at skrige folkesange fra munden", gav han vores magt ... Den gnist, der skete for 100 år siden, var flammen 100 år senere ... Det skreg ... Det er dansen og sang fra vores stigning i cirklen, side om side og side om side, i semah og sama ... Alle de rige Vores kærlighed, folkesange, klagesang, vuggevise og epos er den fortrolige gær af vores forskelle og vores kultur for at bo sammen.

Vi hilser med digtet "De nationale styrkers forskønning"; Çukurovas frodige skrig Ruhi Su og den vandvenlige Three Kemal (Tahir-Orhan-Yaşar) og Muzaffer İzgü og Yılmaz Güney-kærlighed omringede vores fangenskabsdrømme. Vores mistede håb om drømme; Karacaoğlan, der siger "Jeg vil lægge sulum på brystet", og i kærlighed til Dadaloğlu, der er berømt som "Han holdt bjerget Gavur bjerget, hans boran," vokser igen i hans tunge ...

Torosbjergene, Çukurova og Middelhavet; hilsen til dette ... Kom kære! Det er tid til at migrere ... Åbn døren til hjertet, vores kærlighed er sebil, til en sådan bevidsthed ... En kærlighedssang gentager sig fra platåerne igen ... Vores håb og utopi; "Intellektuel frihed, samvittighedsfrit, fuldstændigt uafhængigt Tyrkiet! .." Anatolia og Çukurova 'Kemal uudtømmelig, død ... Kærlighed svinger, ikke bange og evig, denne Kuvvac sublime stemme; Bolkar er et skrig, en hellig invitation, der kalder alle… Kemal Pasha henvender sig til Tarsus Ungdom, og digteren rejser sig igen; "Anatolia, der strækker sig fra hoppe som et hoppehoved til Middelhavet fra Asien" er et revolutionerende føl, der stiger ... Se! Verdens registreringsfejl ... I dag, den 5. august 1920, har Pozantı-kongressen sammenkaldt… På 100-årsdagen for Poetry Day… Igen, marts rytterne marcherede overalt, Poetry Regiment…

Anatolia hjemland, Toroslar kan, Çukurova kære offer! ..

Dette diasshow kræver JavaScript.

(Dursun Ozden)chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar