Hvem er Fikret Hakan?

Hvem er Fikret Hakan
Hvem er Fikret Hakan

Bumin Gaffar Çıtanak eller Fikret Hakan (født 23. april 1934, Balıkesir - 11. juli 2017, Istanbul), tyrkisk skuespillerinde.


I 1950 tog han sit første skridt ind i teateretapperne på Sound Theatre med stykket "Üç Güvercin". I 1952 flyttede han til biografen med filmen "Köprüaltı Çocukları". Han spillede i 163 film og serier og arbejdede som manusforfatter, instruktør og producer i 1970'erne. Han fik et stort ry med 'Tre venner' og 'Keşanlı Ali Destanı'.

Fikret Hakan i Hollywood

Den anerkendte instruktør Peter Collinson med hovedrollen i Tony Curtis og Charles Bronson vil spille Mercenaries (Det Forenede Kongeriges film, 1970), da han kom til Tyrkiet for filmen blev født muligheden for at tage et skridt mod de tyrkiske filmskuespillere i Hollywood. Fordi filmen, han ønskede at tage alt Collinson i Tyrkiet, ville give Tyrkiet-spilleren til jorden. Da der var en stor interesse for filmens skuespilleraccept-interviews, blev der afholdt en skuespillerkonkurrence på Voice Theatre. Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya og et par tyrkiske skuespillere, der havde succes i denne konkurrence, var inkluderet i skuespillerlisten til filmen.

Fikret Hakan indtog en vigtig plads i filmen med rollen som oberst Ahmet Elçi. På trods af sine vellykkede bevægelser og lidt engelsk, fik hun anerkendelse af instruktør Peter Collinson for hendes harmoniske læbe bevægelser. Fikret Hakan, der leverede en behagelig forestilling som om han arbejdede i Hollywood i mange år, modtog tilbud på forskellige produktioner efter filmen. I samme periode var der ingen grund til at blive forbudt i Tyrkiet efter, at filmen på en ukendt måde svækkede båndet mellem spillerne med tyrkiske embedsmænd i Hollywood. Det faktum, at nogle tyrkiske spillere overhovedet ikke taler engelsk, forhindrede dem i at vise sig uden for landet på trods af deres skuespilfærdigheder.

Tyrke, der bor i en af ​​de mest produktive aldre i 70 år med biograf, valgte at forblive på trods af attraktive tilbud fra Fikret Hakan i Tyrkiet. Salih Güney, der var assistentoffiser for oberst Ahmet Elçi, spillet af Fikret Hakan i filmen, kunne ikke tale i denne film, fordi han ikke kendte sproget og ikke kunne få et forslag til andre produktioner. Aytekin Akkaya, der spiller en af ​​ofrene fra Tony Curtis i filmen, vandt producenternes påskønnelse af hans præstation og hårde arbejde bag kameraet, skønt han ikke optrådte nok i filmen. Han blev tilbudt at spille i Hollywood-film i bytte for at lære engelsk. Da Akkaya-engelskkurserne i Tyrkiet ikke var afsat som et resultat af andre kunstnere.

Fikret Hakan modtog titlen Statskunstner, der blev givet af Kulturministeriet i 1998 og underviste som underviser ved Istanbul Kültür Universitet.

Den 13.11.2009 modtog han titlen æresdoktor fra Eskişehir Osmangazi University, Institut for Sammenlignende Litteratur. Skuespilleren døde i en alder af 11 den 2017. juli 83 på Kartal Lutfi Kirdar Training and Research Hospital, hvor han var blevet behandlet for lungekræft i nogen tid.

Teaterstykker

 • Bully: Nikos Kazancakis
 • Durand Boulevard (Armand Salcrou) - Ankara Art Theatre - 1967
 • Vi vil altid blive: den banebrydende scene

filmografi

Som instruktør

 • Jeg kommer fra eksil - 1971
 • Gate of Heaven - 1973
 • The Biggest Boss - 1975
 • Hammal - 1976
 • Eksil - 1976

Som producent

 • Eksil - 1976

Som manusforfatter

 • Jeg kommer fra eksil - 1971
 • Gate of Heaven - 1973
 • The Biggest Boss - 1975
 • Eksil - 1976

Som skuespiller

plader

 • I 1960'erne og 1970'erne, da Yeşilçam var den mest produktive, havde snesevis af filmskuespillere lavet musikplader fra Sadri Alışık til Fatma Girik, fra Yılmaz Köksal til Hülya Koçyiğit. Fikret Hakan deltog også i udarbejdelsen af ​​denne rekord, og han udfyldte også flere 45'er. Disse plaques er:
 1. 1972 - Cemo / What They Said Is Real - Radyofon Plak 001
 2. 1974 - Dostun Gül / Löberde - Yavuz Plak 1558
 3. 1975 - Humming / Pang of Love - Diskotek 5199

bøger

Egne skrifter

 • “Hamal's Uşakları” (historie), Telos Publishing, Istanbul, 1997.
 • “İmbikli Duvar” (poesi), Serander Publishing, Trabzon, 2002.
 • “Black Light (Collective Poems 1978-2008)”, Serander Publishing, Trabzon, 2008.
 • “Joe Brico Is Innocent” (historie), Umuttepe Publications, Istanbul, 2009.
 • “Night Harbor (Dock of Unhappy Unhappiness)” (roman), İnkılâp Kitabevi, Istanbul, 2010.
 • “Tyrkisk biografhistorie”, (memoir, biograf), İnkılâp Kitabevi, Istanbul, 2010.

Skrevet om

 • “Fikret Hakan - Ageless Yeşilçamlı” (anmeldelse), Nigar Pösteki, Umuttepe Publications, Istanbul, 2009.
 • “Never Forget”, Feyzan Ersinan Top, Dünya Publishing, Istanbul, 2006 (Fikret Hakan blev drøftet med 5 andre berømte kunstnere af tyrkisk biograf i denne anmeldelse)

Modtager priser

 • 1965 Antalya Golden Orange Film Festival, bedste skuespillerpris, Kesanlı Ali Epic
 • 1968 Antalya Golden Orange Film Festival, bedste skuespillerpris, Dødsfelt
 • Izmir International Fair 1. filmfestival, 1965, Keşanlı Ali Destanı, bedste skuespiller
 • 1971 Antalya Golden Orange Film Festival, bedste skuespiller, længsel
 • 30. Antalya Film Festival, 1993, Liar (TV), Bedste skuespiller
 • 34. Antalya Film Festival, 1997, Liar (TV), Lifetime Honor Award
 • 2009- Han modtog æresdoktor fra Eskişehir Osmangazi University.
 • 2012-Barrier-Free Life Foundation, Lifetime Profession and Honor Award


chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar