Hvor er Selimiye moske og kompleks? Historiske og arkitektoniske træk

selimiye-moskeen og dens kompleks, hvor dens historiske og arkitektoniske træk
selimiye-moskeen og dens kompleks, hvor dens historiske og arkitektoniske træk

Selimiye Moske, beliggende i Edirne, osmannisk sultan II. Det er moskeen, der er bygget af Selim til Mimar Sinan. Selimiye-moskeen, som Sinan lavede i en alder af 90 år (nævnt som 80 i nogle bøger) og kaldte det "mit mesterværk", er et af de vigtigste værker i både Mimar Sinan og osmannisk arkitektur.


I henhold til inskriptionen på døren til moskeen begyndte dens konstruktion i 1568 (Hijri: 976). Selv om moskeen var planlagt åbnet fredag ​​den 27. november 1574, dog II. Det blev åbnet for tilbedelse den 14. marts 1575 efter Selims død.

Det ejes af Sultan Selim Foundation. I det område, hvor moskeen ligger i centrum af byen i dag, var der det første palads (Saray-ı elik) og Baltacı Guards-haremet, som blev bygget i perioden fra Süleyman Çelebi og senere udviklet af Yıldırım Bayezid. Dette område kaldes "Sarıbayır" eller "Kavak Square".

Selimiye-moskeen og komplekset, der blev inkluderet på den midlertidige verdensarvsliste af UNESCO i 2000, blev registreret som verdensarvsted i 2011.

Årsagen til at vælge Edirne

Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor sultanen valgte Edirne som den by, hvor moskeen blev bygget. I sit arbejde Evliya Çelebi Seyahatname skrev han, at han havde set profeten Muhammed i sultanens drøm og bad ham om at bygge en moske til minde om Cyperns erobring. Dette krav kan imidlertid ikke være sandt, da det blev kendt, at det blev erobret i 1571 tre år efter konstruktionen af ​​moskeen. I de mere realistiske kommentarer om dette emne påpeges det, at der ikke var behov for en ny stor moske i Istanbul på det tidspunkt, Edirne var centrum for det osmanniske styre i Rumelia, og Selim havde en separat kærlighed til byen siden sin ungdom.

dome

I Selimiye, der ligger på en bakke, blev der anvendt en teknik, der ikke er set i nogen tidligere moske eller gammelt tempel. På trods af det faktum, at hovedkoblingen er steget over de graderede halvkuppler, er Selimiye-moskeen dækket med en enkelt lebi, 43,25 meter høj, 31,25 meter i diameter. Kupplen er placeret på en remskive baseret på 8 kolonner. Remskiven er forbundet til klapperne med buer 6 meter brede. Mimar Sinan giver plads til let at blive forstået på én gang med den bredde og rummelighed, han giver til det indre, han dækker. Kuppelen skitserer også moskeens udvendige udseende.

minareter

De 380 centimeter store minareter, som hver har tre balkoner, er placeret i de fire hjørner af moskeen og er 70,89 meter høje. Minareternes højde, inklusive verden, er ifølge nogle kilder 84 meter og andre for 85 meter. Minerets jubel på de to sider af sætningsdøren kan nås fra tre forskellige veje. De to andre minareter har enkelttrapper. Stenen udskæringer af de to minareter i fronten er huller, og udskæringerne af minareterne i midten er fluffy. Det faktum, at minareterne er tæt på kupplen, får moskeen til at strække sig mod himlen. Den største egenskab ved denne moske er, at den kan ses fra hele Edirne.

Indvendige dekorationer

Marmor, fliser og kalligrafi arbejde i moskeen er også vigtigt. Det indre af bygningen er dekoreret med Iznik-fliser. Donerkebab lige under den store kuppel har 12 marmorsøjler og er 2 meter høj. Nogle af fliserne blev demonteret af den russiske general, Mikhail Skobelev, i den osmanniske-russiske krig 1877-1878.

gårdsplads

Bygningen har 3 døre, der åbner mod nord, syd og gårdsplads. Den indre gårdhave er dekoreret med verandaer og kupler. Midt i gården er der en omhyggeligt behandlet springvand. I den ydre gårdsplads er der en folkeskole, darül kurra, darül hadith, madrasah og imaret. School of Medicine bruges som børnebibliotek og madrasah som museum i dag. Tidligere blev moskeen oplyst med fakler. Arbejdet fra faklerne kom ud gennem et specielt lavet hul for at skabe luftstrøm.

"Inverse Tulip" motiv

Der er et inverteret tulipanmotiv under en af ​​marmorens fødder i moskeens moske. Ifølge legenden var der en tulipanhave på det land, hvor moskeen blev bygget. Ejeren af ​​denne jord ønskede ikke, at jorden skulle sælges i begyndelsen. Til sidst solgte han sit land og bad Mimar Sinan om at have et tulipanmotiv i moskeen. Mimar Sinan fik også tulipanmotivet omvendt. Tulipanmotivet repræsenterer en tulipanhave på dette plot, mens det inverse repræsenterer ejerens vending.

Verdensarvsliste

På UNESCOs verdensarvsudvalgsmøde, der blev afholdt i Paris tirsdag den 28. juni 2011, vurderede Edirne kandidaturet til Selimiye-moskeen og -komplekset til verdensarvslisten, og udvalget besluttede enstemmigt, at Selimiye-moskeen og -komplekset skulle inkluderes på verdensarvslisten.

Således er et andet osmannisk værk inkluderet på verdensarvslisten efter Drina Bridge.chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar