Hvem er Abdi İpekçi?

Hvem er Abdi İpekçi
Hvem er Abdi İpekçi

Abdi İpekçi (9. august 1929 - 1. februar 1979), tyrkisk journalist og forfatter. Efter at have afsluttet sin grundskoleuddannelse, tog han eksamen fra Galatasaray High School. Så fortsatte han til Det Juridiske Fakultet i et stykke tid. Han arbejdede som sportsreporter, sidesekretær og chefredaktør for forskellige aviser som Yeni Sabah, Yeni Istanbul og Istanbul Ekspres Gazetesi. Han blev chefredaktør for Milliyet Newspaper (1954), udgivet af Ali Naci Karacan, og efter et stykke tid blev han chefredaktør.


Er blevet dræbt siden 1961 og 1. februar 1979 indtil datoen for den samme avis başyazarlıg, da jeg gik Abdi Ipekci, Turkey Journalists 'Union, Turkey Press Institute Presidency, Istanbul Journalists Association og vicepræsidentskabet for Press Institute International, fundet i Pressesalen for toldret som generalsekretær. I sine artikler forsvarede han kemalisme, fred, tankefrihed, uafhængighed og integritet i landet. De er fætre med den tidligere udenrigsminister İsmail Cem.

Mord og død

İpekçi, der foretrak en konstruktiv konsensus mellem regeringen og oppositionslederne for at forhindre uro og terrorisme i 1970'erne, og krævede, at partisans og sentimentalitet blev erstattet af en rationel, moderne og moderat praksis i statsadministrationen, natten til 1. februar 1979, Mehmet Han blev dræbt af Ali Ağca. Erklæringen fra Mehmet Ali Ağca erklærede, at han affyrede 5-6 skud på Abdi İpekçi. Der blev dog beslaglagt 9 kuglehylstre på stedet. Dette viste, at der var en anden person. Han er også mundtlig Çelik. Oral Çelik og Mehmet Şener designede mordet sammen, og Mehmet Ali Ağca sluttede sig senere til dem som en hitman.

Mehmet Ali Ağca blev retssagt med henrettelse for mordet på İpekçi og blev kidnappet i 1979 fra Maltepe Military Prison, et af de bedst beskyttede militære fængsler i landet.

Abdullah Çatlı blev fanget i Sakarya i august 1978, mens han blev eftersøgt for mordet på Bedrettin Cömert. Han blev løsladt efter 48 timer. Mens Çatlı, som Uğur Mumcu kaldte nøglefiguren i İpekçis mord, blev søgt efter 'MHP'-sagen i februar 1982, blev han fanget sammen med Mehmet Şener i Zürich med et falsk pas og blev løsladt 48 timer senere.

Uğur Mumcu: "Hvis Şener gives tilbage, vil İpekçi blive oplyst, hvert eneste tabte sekund tæller." han skrev. Men ikke sekunder, måneder gik, Şener blev prøvet og løsladt på grund af manglende beviser.

Oral Çelik blev fanget i Schweiz i 1982. Han blev løsladt efter 10 dage. Efter at have vendt tilbage til Tyrkiet i perioden i Malatya-sagsmappen blev det bedømt til at blive frigivet efter tab af et dokument.

Yalçın Özbey, som Ağca sagde, at han havde udløst İpekçi-mordet, blev tilbageholdt i 1983 på den lokale klub, han opererede i Tyskland, og blev løsladt to måneder senere.

Mehmet Ali Ağcas erklæring

”Yavuz (Çaylan) meddelte mig, at İpekçis bil var på vej, og jeg bad ham om at gå til bilen og starte den, før jeg løb væk. Da İpekçis bil bremsede i hjørnet, løb jeg og fyrede 4 eller 5 skud. Jeg løb tilbage til bilen. Yavuz, det fungerede, vi sad foran og løb væk i fuld fart. "

Udgivne værker

  • Afrika (1955)
  • Revolutionens indre ansigt (med D.Sami Coşar, 1965)
  • Fra verdens fire gader (1971)


chat


Vær den første til at kommentere

Yorumlar