Pas på, om linjen du ser på, mens du læser en bog, er hul og skæv

Pas på, om linjen du ser på, mens du læser en bog, er hul og skæv
Pas på, om linjen du ser på, mens du læser en bog, er hul og skæv

Makulaområdet bag øjet giver os mulighed for at fokusere på de steder, vi ser, det vil sige at læse og følge tingene. Gul pletsygdom, der forekommer i dette område og også kaldes makuladegeneration, kan forekomme på grund af aldring og forskellige miljømæssige faktorer og kan føre til synstab. Us. Fra Memorial Ankara Hospital Eye Department. Dr. Neslihan Astam gav oplysninger om gule pletsygdomme og behandlingsmetoder.

Aldring øger risikoen for gul flekkesygdom


Der er mange forskellige sygdomme i det makulære område kaldet gul plet i øjet. Gul plet sygdom, også kaldet makuladegeneration, er blandt de lidelser, der ses i øjet retinal. I aldersrelateret makuladegeneration er retinale celler, der gør det muligt for øjet at se, beskadiget på grund af aldring. Mens denne skade spreder sig gennem årene og øges over tid, kan den normalt forekomme i 50'erne og meget sjældent i 40'erne.

Rygning og overdreven udsættelse for sollys forårsager sygdommen

Blandt årsagerne til gul flekkesygdom, bortset fra aldring, er aldersrelateret underernæring i makulaområdet, hjertesygdomme såsom hypertension, åreforkalkning, rygning, genetisk disposition og udsættelse for overdreven sollys.

Synet kan falde pludseligt

Der er to typer af sygdommen kaldet tør og våd. Mens kun celleskader opstår i den tørre type, opstår synstab langsommere og mindre. Men når det bliver til våd type, er synshastigheden meget alvorlig og falder pludselig. I et sådant tilfælde efterlader blødning, væskeansamling og ødem, der opstår med dannelsen af ​​nye kar i det gule pletområde, en langvarig permanent skade på nervecellerne i dette område. Mens 90 procent af den gule plettsygdom er tør type, kan 10 procent af dem blive til våd type. Typen af ​​læsioner, personens systemiske risikofaktorer og brugen af ​​stoffer som blodfortyndere er blandt de faktorer, der øger risikoen for konvertering til våd type med en hastighed på 10 procent.

Sygdommen påvirker normalt begge øjne.

Det vigtigste symptom på gul flekkesygdom er nedsat syn. Denne sygdom påvirker normalt begge øjne. Men mens det kliniske forløb er mere alvorligt i det ene øje, kan det andet øje være lettere. Synstabet, der ikke starter med en lige dosis i begge øjne, giver fordelen ved at gemme mindst et øje. Denne situation bliver imidlertid også en ulempe, da den forårsager sen diagnose.

Bliver linjen, du ser på, mens du læser en bog, hul og skæv?

Et andet symptom på gul pletsygdom er, at en flad vægkant ses skæv, eller når du læser en bog, er teksterne på siden udstenede eller bøjede. Når man ser det med to øjne, er denne krumning ikke særlig mærkbar, det sker normalt, når man ser det med det ene øje. Mens skråt syn er mere i våd type, øges synsniveauet ikke selv med briller i tør type. Der kan være mistanke om gul plettesygdom, hvis der er et synstab, som brillerne ikke kan rette op på.

Bagsiden af ​​øjet skal undersøges

For at diagnosticere sygdommen udføres først en visuel undersøgelse for hver patient. Patienten placeres på biomikroskopet, og både for- og bagsiden af ​​øjet undersøges. I denne undersøgelse bestemmes symptomer, der kan antyde tør eller våd type, ved at se på makulaområdet. Derefter udføres patienten Optical Cohorans Tomography (OCT), og tværsnits histologisk mikroskopisk undersøgelse af den bageste makulære region i øjet udføres, og en film kaldet Fundus Fluorescence (FFA) udføres ved at administrere medicin fra armvenen. Med denne film opdages utætte kar, dannelse af nye kar, ødemer og væskelækager. Der er ingen behandling, der fuldstændigt eliminerer denne sygdom. Tørre behandlinger er inden for omfanget af understøttende behandlinger, det vil sige at bremse tabet af celler og degeneration hos patienten. Imidlertid er overvågning af, om den tørre type bliver til en våd type og stiller en tidlig diagnose, de vigtigste dele af behandlingen. Så tidlig diagnose er af stor betydning i behandlingen.

Nervecellebeskadigelse minimeres ved behandling

At bemærke den våde type i starten sikrer tidlig indgivelse af anti-VEGF-lægemidler, der påføres i øjet, forhindrer dannelse af nye kar og reducerer samtidig væskelækage og ødemer. Med denne behandling sigter det mod at minimere nervecelleskader og genoprette synstab.

Mange sygdomme kan afsløres ved retinal undersøgelse

Det er normalt sent til diagnosticering af gul flekkesygdom. Selvom der ikke er nogen klager for at forhindre dette, bør rutinemæssige øjenkontrol ikke overses. Det bør ikke glemmes, at retinal undersøgelse også afspejler vores krops helbred. Retinal undersøgelse, hvor sygdomme som diabetes og hjerte kan forårsage permanent skade på øjet, fungerer som en kontrol.chat


Vær den første til at kommentere

Yorumlar