Tekfur Palace Museum

Om Tekfur Palace
Om Tekfur Palace

Tekfur-paladset eller Porphyrogenitus-paladset er et af de relativt uspolerede eksempler på sen byzantinsk arkitektur over hele verden. Det ligger i Edirnekapı-distriktet inden for grænserne til Fatih-distriktet i Istanbul.

historisk


Det blev bygget i slutningen af ​​det 13. eller det tidlige 14. århundrede som en del af Blaherne-paladset. 10.-14. Diskussioner løbende om bygningen, som anslås at være bygget mellem det 3. århundrede f.Kr. Forskellen mellem vægteknikken, der bruges i stueetagen og første sal, samt det faktum, at rummet er opdelt i 4 og sydvæggen er opdelt i XNUMX, antyder imidlertid, at bygningen blev bygget i to forskellige perioder. Det er sikkert, at den anden af ​​disse perioder var Paleologos-dynastiets periode.

Ved første øjekast blev paladset bygget af kejser VII fra det 10. århundrede. Selvom det ser ud til, at det blev opkaldt efter Constantine Porphyrogenitus, var det faktisk kejser VIII. Det er opkaldt efter Konstantin Palaiologos, søn af Michael Palaiologos. "Porphyrogenitus", hvis navn betyder "født lilla" betyder, at en kejser, der regerede i landet, blev født her.

Tekfur er navnet på den byzantinske lokale lineal. Korrespondance betyder konge på armensk. Dette palads fungerede som den kejserlige bopæl i de sidste år af det byzantinske imperium. Under det osmanniske imperiums erobring af Istanbul i 1453 led det store skader på grund af dets nærhed til de ydre mure.

Ottomanerne brugte ikke tekfur-paladset som et palads. Jødiske familier blev bosat omkring Thessaloniki i anden halvdel af det 15. århundrede. Paladset, som delvist blev ødelagt i det 16. århundrede, og en gammel cisterne i nærheden blev brugt til at huse sultanens dyr i en periode. Det ses, at bygningen, der ofte kaldes "Tekfur Palace" siden det 17. århundrede, er nævnt detaljeret i rejsebøger. I 1719 blev der ved afgørelse truffet af Grand Vizier İbrahim Pasha etableret et fliseværksted i gårdhaven af ​​paladset, der blev drevet af Iznik-mestre. I 1721 blev værksteder, et bageri og en møller bygget af chefarkitekten Mehmed Ağa. Fliserne produceret i disse værksteder III. Det blev brugt i Ahmet-fontænen, Kasım Pasha-moskeen og Hekimoğlu Ali Pasha-moskeen. Fliseværkstedet lukkede dog efter kort tid. I det 19. århundrede fungerede den nordlige del af slottet som en glasfabrik. Det antages, at navnet på Şişhane Masjid, som blev dedikeret i nærheden af ​​Adilşah Kadın i 1805, blev taget fra denne fabrik. Faktisk kaldes navnet på den vej, der omgiver paladset fra øst og syd, "aftappning af hus". I ilden, der brød ud i jødiske huse her i 1864, blev vigtige dele af slottet, det indvendige udstyr med marmorbygningssten og altanen i det sydøstlige hjørne alvorligt beskadiget. I mellemtiden fungerer glasfabrikken stadig i den nordlige del af paladsgården. Gårdspladsens niveau er steget betydeligt på grund af resterne fra fabrikken. I 1955 blev placeringen af ​​denne fabrik ændret, og Tekfur Palace blev knyttet til Hagia Sophia Museum Directorate. Gården blev ryddet af murbrokker af ledelsen af ​​Hagia Sophia Museum og dens gamle niveau blev gravet op.

I 1993 startede undersøgelsesundersøgelserne for at finde Tekfur Palace fliser fremstillingsovne startet under ledelse af Filiz Yenişehirlioğlu. Forskningen, der blev til deltagende udgravninger under tilsyn af kulturministeriet og museet for tyrkisk og islamisk kunst, sluttede i 1995. Efter restaureringsarbejdet mellem 2001-2005 blev Tekfur Palace åbnet for besøgende som det osmanniske flisemuseum tilknyttet IMM. På museet udstilles fund som nye ruiner, fliser, glas og keramik, der er gravet under Tekfur-paladset, arkæologiske udgravninger samt animationer, der beskriver produktionen af ​​keramik ved hjælp af hologramteknologi.

arkitektur

Tekfur-paladset blev bygget på den indre mur og den ydre mur i den nordlige ende af den gamle teodosiske mur, mellem en skarp befæstning og et rektangulært tyk tårn bygget i den midterste byzantinske periode (sandsynligvis det 10. århundrede). Slottet har en rektangulær plan og en struktur med en gårdhave. Hvid kalksten og mursten blev brugt som byggemateriale i paladsets mur. Der er yderligere to etager over stueetagen, der åbner til gårdspladsen med søjlebuer. Det anslås, at gulvene er adskilt fra hinanden med trægulve. Anden sal i slottet kan ses fra væggene. Stueetagen og 2. etage bruges af servicepersonale; Hvis kejseren brugte dette palads, blev det anset for at være placeret på mellemste etage.

Det antages, at paladset havde en altan på den østlige facade, der vender ud mod byen. På Piri Reis's kort over Istanbul City er dette palads afbildet med sit dobbelt skrånende tag og balkonen på den tilstødende bastion og verandaen, der beskytter det.chat


Vær den første til at kommentere

Yorumlar