Hvor er Mount Everest? Hvordan blev den oprettet? Hvor høj er den? Hvem klatrede først op på bjerget?

Hvor er Mount Everest? Hvordan blev den oprettet? Højde og andre funktioner
Hvor er Mount Everest? Hvordan blev den oprettet? Højde og andre funktioner

Mount Everest er det højeste bjerg i verden. Det er beliggende i Himalaya, omkring 28 grader nordlig bredde og 87 grader østlig længde, på grænsen mellem Kina og Nepal. De bare sydøstlige, nordøstlige og vestlige kamme når deres højeste punkter ved Everest (8.848 m) og sydtop (8.748 m). Mount Everest er fuldt synlig fra det tibetanske plateau (ca. 5.000 m) i nordøst. Det er et af de mest interessante steder i verden. Toppe som Çangtse, Khumbutse, Nuptse og Lhotse, der stiger op fra deres nederdele, forhindrer dem i at blive set fra Nepal.


Andrew Waugh, der blev efterfulgt af George Everest, matrikeldirektør for den britiske koloniale administration i Indien, indsendte et forslag til Royal Geographical Society of London, hvor han foreslog navnet på sin forgænger, Everest, som navnet på bjerget. Tilbuddet er accepteret. I 1865 blev Everest udnævnt til det højeste bjerg i verden på trods af tidligere indvendinger. Med den kulturelle indflydelse fra datidens stærkeste imperium blev navnet Everest udbredt for dette bjerg rundt om i verden.

Før bjerget blev kaldt Everest på tyrkisk, blev det tibetanske lokale navn på bjerget brugt i den tilpassede osmanniske tyrkiske version af Çomolüman.

formation

Dannelsen af ​​de store Himalaya begyndte med kompression i geologiske sedimentære bassiner forårsaget af konvergensen mellem det indiske subkontinent og det tibetanske plateau i Miocene-divisionen (omkring 26-27 millioner år siden). I de følgende faser blev bleerne af Kathmandu og Khumbu (brudte og vælte skråninger) presset opad og foldet over hinanden og dannet en primitiv bjergkæde. Den samlede stigning af landmassen i nord øgede områdets højde. Med bleenes foldning blev hele området dækket af et nyt lag, og Mount Everest dukkede op i Mahabarat-fasen i Pleistocene Division (ca. 2,5 millioner år siden). Kalklag lag adskilt af andre halvkrystallinske sedimenter fra slutningen af ​​den karbonperiode (ca. 345-280 millioner år siden) og begyndelsen af ​​den permeperiode (280-225 millioner år siden) blev dannet ved synklinal stratificering. Den kontinuerlige stigning forårsaget af denne formation, som fortsætter i dag, afbalanceres med erosion.

Det hævdedes at være krympet med en tomme (25 cm) efter jordskælvet i Nepal, der fandt sted den 2015. april 1. I de undersøgelser, der blev foretaget i begyndelsen af ​​maj, blev det meddelt, at der var et tab af højde mellem 2,5 og 0,7 over bjergkæden. China Mapping Department hævdede, at Everests nordøstlige skråningstop var skiftet efter jordskælvet i 1,5. Med angivelse af, at Everest i alt havde hældet 2015 cm inden for de sidste 10 år før jordskælvet, meddelte det kinesiske kortdirektorat, at denne glidning vendte om med jordskælvet, og bjerget blev 40 cm længere.

klima

Mount Everest krydser to tredjedele af troposfæren til de øverste lag, hvor ilt er mindre. Mangel på ilt, kraftig vind på op til 100 km i timen og ekstrem kulde fra tid til anden ned til -70 grader tillader ikke dyr eller planter at leve i de øverste skråninger. Sneen, der falder i løbet af sommermonsunerne, smuldres sammen og vindes op. Da disse snedrivere ligger over fordampningslinjen, dannes der normalt ikke store iskapper, der fodrer gletscherne. Af denne grund fodres Everests gletsjere kun af hyppige laviner. Selvom islagene på bjergskråningerne adskilt af hovedkanterne dækker hele skråningen op til bjergets nederdel, trækkes de langsomt af klimaændringen over tid. I vintermånederne fejer stærke vinde fra nordvest sneen, hvilket får toppen til at se mere bar ud.

Gletsjere

De vigtigste gletsjere på Mount Everest er Kangşang-gletsjeren (øst), øst- og vest-Rongbuk-gletsjeren (nord og nordvest), Pumori-gletsjeren (nordvest), Khumbu-gletsjeren (vest og syd) og Western Ice-dalen, en lukket isdal mellem Everest og Lhotse-Nuptse-ryggen.

streams

Vand fra bjerget strømmer i sydvest, nord og øst retning med grene divergerende. Khumbu-gletsjeren smelter og slutter sig til Lobucya Khola-floden i Nepal. Denne flod, der tager navnet Imca Khola, flyder mod syd og slutter sig til Dudh Kosi-floden. Rong Zhu-floden i Folkerepublikken Kina stiger fra Pumori- og Rongbuk-gletscherne på skråningerne af Everest, Karma Qu-floden og Kangsang-gletscherne.

Historien om klatreforsøg

Første forsøg
Historien om forsøg på at erobre Everest går tilbage til 1904. Som den første forsøgsdato kan det dog tages som året 1921, selvom det ikke er et mål at nå topmødet, er det kun baseret på geologisk måling og bestemmelse af den mulige topsti. George Mallory og Lhakpa La, som blev bestilt på vegne af Kongeriget England på det tidspunkt, foretog geologiske og topografiske analyser af et område på ca. 31 tusind kvadratkilometer og fastlagde den nordlige skråningsrute for en mulig peak-klatring. Under disse forsøg døde George Mallory tæt på toppen. Hans lig blev først fundet i 1999. Selv om der var mange forsøg på at bestige topmødet mellem 1922 og 1924, mislykkedes alle. Der var ingen væsentlige forsøg på at bestige topmødet mellem 1930 og 1950. Hovedårsagen her kan navngives som Anden Verdenskrig og den politiske strukturering af regionen.

Første succes
I 1953 blev to hold dannet under ledelse af John Hunt med støtte fra British Royal Geographical Society. Det første hold bestod af Tom Bourdillon og Charles Evans. Selvom dette hold ved hjælp af det lukkede iltsystem nåede det sydlige topmøde den 26. maj, måtte de vende tilbage, før de kunne gennemføre den sidste fase af stigningen på grund af frysning af det lukkede iltsystem udviklet af Bourdillons far. Det andet hold bestod af Edmund Hillary, Tenzing Norgay og Ang Nyima. Edmund Hillary og Tenzing Norgay fra dette hold ved hjælp af et åbent ilt-system nåede Everest-topmødet den 29. maj kl. 11:30. (Ang Nyima stoppede med at klatre på 8510 meter og begyndte at komme ned igen.) En af de sværeste stadier af Everest-klatring er i dag kendt som Hillary Step til minde om Edmund Hillary.


sohbet

Feza.Net

Vær den første til at kommentere

Yorumlar