Hvem er Hezarfen Ahmet Çelebi?

Hvem er Hezarfen Ahmet Çelebi?
Hvem er Hezarfen Ahmet Çelebi?

Hezârfen Ahmed Çelebi (1609 - 1640), den legendariske muslimske tyrkiske lærd, der er inkluderet i Evliya Çelebis Seyahatname, menes at have boet i det osmanniske imperium i det 17. århundrede. Çelebi er kendt for at lade sig ind i tomrummet i 1632 med et køretøj svarende til fuglevinger fra Galata-tårnet i sydvestlig luft og ned til Doğancılar-pladsen i Üsküdar ved at glide 3358 meter i Bosporus. På trods af dette hævder moderne osmanniske historikere og ingeniører, at historien er en legende ved at vise, hvorfor den er videnskabeligt inkonsekvent og ikke vises i nogen anden historisk kilde.


Hezar er af persisk oprindelse sözcük betyder 1000. På den anden side har Hezarfen betydningen af ​​"tusind fenli" (videnskab), det vil sige "en, der ved meget". Çelebi er derimod en titel af syrisk oprindelse, der bruges i næsten alle perioder i det osmanniske imperium, hvilket betyder den øverste person, mester, rabb.

Ogier Ghislain de Busbecq, der var ambassadør for Kostantiniyye på vegne af Østrig mellem 1554 og 1562, erklærede, at "en tyrker foretog en flyveeksperiment", men selv om denne erklæring er sand, går den tilbage til omkring 100 år før Evliya Çelebi og er uden tilknytning til Hezarfen Ahmed Çelebi. Den eneste kilde, der nævner Ahmed Çelebi, består af udsagnet om tre linjer i Evliya Çelebis 10-bindede Seyahatname. Evliya Çelebi skriver følgende i sit arbejde:

«İptida har ligesom Okmeydans prædikestol boret vindstyrken med ørnevinger otte eller ni gange i luften, ligesom prædikestolen. Mens Badehu Sultan Murad Han marcherede fra Sinan Pasha Mansion i Sarayburnu, fløj han fra toppen af ​​Galata Tower med vinden mod syd og faldt ned til Doğancılar Square i Üsküdar. Denne begivenhed havde store konsekvenser i det osmanniske imperium og Europa og sultanen fra perioden IV. Han kunne også lide Murad. Derefter gav Murad Khan ham en pose guld og sagde: ”Denne mand er en mand at være bange for. Uanset hvad han ønsker, kan han gøre det. Det er ikke tilladt for sådanne mennesker at overleve, ”sagde han til Gâzir (Algeriet). Han blev død der. »

Repræsentativ flyrute

I arkiverne, der indeholder det osmanniske imperiums økonomiske optegnelser IV. Der er ingen oplysninger om, at en pose med guldmønter blev givet som en gave i Murads tid. På samme tid er den eneste registrering af denne relativt vigtige begivenhed i Seyahatname, der er defineret som "fuld af overdrivelser for at tilføje værkets farve". Af disse grunde er mange osmanniske historikere skeptiske over for denne historie.

İlber Ortaylı har beskrevet Hezarfens flyvning mange gange som "Evliya Çelebis fortælling", "fabrikation", "legende" eller "historie". Halil İnalcık støttede også denne påstand, ”Jeg er helt enig med İlber Hocas tanker og analyser. Hvad der er galt, er at disse legender i form af romaner har været inkluderet i historiebøgerne i årevis, som de er sande. Vi er nødt til at ordne disse. " han sagde. I et arbejde udarbejdet sammen af ​​osmanniske historikere som Halil İnalcık, Ekmeleddin İhsanoğlu og İlber Ortaylı blev eksistensen af ​​Çelebi nævnt med følgende sætninger:

"Hezarfen Ahmet Çelebi, der hævdes at flyve med vinger fra Galata Tower til Üsküdar, nævnes kun i Evliya Çelebis Seyahatname og kan ikke bekræftes af nogen anden kilde, det betyder intet andet end en legende."

Videnskabelig mening

Det antages, at en sådan flyvning ikke kan finde sted med hensyn til aerodynamik. Højdeforskellen mellem tårnet og pladsen er cirka 62 meter, og afstanden mellem de to punkter er 3358 meter. Ifølge disse data skal Çelebi rejse 55 meter vandret og ned med maksimalt 1 meter lodret, det vil sige at rejse med et glideforhold på 55: 1. Imidlertid er det i dag umuligt at nå denne hastighed, selv med flyanordninger kaldet deltavinger fremstillet med de letteste materialer. Det gennemsnitlige glideforhold for moderne delta-vinger er 15: 1. Der er heller ingen termiske luftstrømme, der hæver et objekt, der flyver over havene og store vandpytter. Desuden forventes den sydvestlige vind at have en negativ indflydelse på flyvningen.

Andre overbevisninger

Selvom den eneste kilde til flyvning er et afsnit i Evliya Çelebis Seyahatname, har der udviklet sig mange forskellige overbevisninger om Hezarfen Çelebi. Det siges, at han var den første mand til at flyve efter barberfysikeren Abbas Kasım Ibn Firnas med sine egne falske vinger, at han indså flyveplanen og blev kaldt Hezarfen af ​​folket på grund af hans omfattende viden.

I sine tidlige flyvende eksperimenter siges Leonardo Da Vinci at være inspireret af İsmail Cevheri, en muslimsk tyrkisk lærd fra det 10. århundrede, der eksperimenterede med dette emne længe før ham. Det antages, at Çelebi, der grundigt studerede og lærte resultaterne af Cevheri, studerede fuglens flugt og lavede eksperimenter i Okmeydanı for at måle udholdenheden af ​​de vinger, han forberedte før sin historiske flyvning.

Populær kultur 

Hezarfen Ahmed Chalabi, Tyrkiet ses som en af ​​luftfartshistoriens mest bemærkelsesværdige person og har erhvervet en vigtig plads i Tyrkiet ud fra et kulturelt synspunkt.

  • Det repræsentative maleri af Zeytuni grøn-blå 17 kurush en af ​​de tre mindesmærker udstedt af PTT-administrationen til den internationale civile luftfartskongres, der blev afholdt den 1950. oktober 20, viser Hezarfens flyvning fra Galata Tower til Üsküdar.
  • I et stykke tid blev en tegneserie ved navn Küçük Hezarfen, der fortæller om Hezarfen Ahmet Çelebis liv og hans passion for flyvning, udsendt på TRT Children's kanal.
  • I slutningen af ​​2010 var det genstand for en kort tredimensionel animation. 
  • I Hezârfen Ney-koncerten, komponeret af Fazıl Say i 2012, blev den ekstraordinære historie om Hezârfen Ahmed Çelebi fortalt. Hezarfen Ney-koncert; Forår i Istanbul 1632Galata Towerfly ve Algerisk eksil Den består af fire sammenkoblede dele. 
  • Den tyrkiske film fra 1996, Istanbul under mine vinger, instrueret af Mustafa Altıoklar, har behandlet flyhistorien om Hezarfen Ahmed Çelebi og blev spillet af Ege Aydan.
  • Han blev portrætteret af Ushan Çakır i 2015-serien Magnificent Century Kösem.

sohbet

Feza.Net

Vær den første til at kommentere

Yorumlar

Relaterede artikler og reklamer