Hvem er Piri Reis?

Hvem er Piri Reis?
Hvem er Piri Reis?

Piri Reis 1465/70, Gelibolu - 1554, Kairo), osmannisk tyrkisk sømand og kartograf. Hans rigtige navn er Muhyiddin Pîrî Bey. Hans mærke er Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani. Han er kendt for sine verdenskort, der viser Amerika og hans maritime bog kaldet Kitab-ı Bahriye.

Børne- og ungdomsår


Familien til Ahmet Muhyiddin Pîrî, der er barn af en karamansk familie, II. Det er en af ​​de familier, der blev immigreret fra Karaman til Istanbul efter sultanens ordre under Mehmed's regeringstid. Familien boede i Istanbul i et stykke tid og emigrerede derefter til Gallipoli. Fader til Pîrî Reis er Karamanlı Hacı Mehmet, og hans onkel er den berømte sejler Kemal Reis.

Gå ind i forsendelse

Piri Reis sejlede i 1481 ved siden af ​​sin onkel Kemal Reis, som var pirat i Middelhavet. I 1487 gik han til hjælp for muslimer i Spanien med sin onkel. Piri begyndte at sende med sin onkel Kemal Reis; Mellem 1487-1493 pirater de sammen i Middelhavet; De deltog i razziaer mod kysterne på Sicilien, Korsika, Sardinien og Frankrig. Da de muslimer, der blev massakreret i Gırnata, den sidste by under muslimsk styre i Andalusien i 1486, bad om hjælp fra det osmanniske imperium, sendte det osmanniske imperium, som ikke havde en flåde til at gå udlandet i disse år, Kemal Reis til Spanien under det osmanniske flag. Piri Reis, der deltog i denne ekspedition, bar muslimer fra Spanien til Nordafrika med sin onkel.

Deltag i den osmanniske flåde

Gør dig klar til en ekspedition over Venedig, II. Da Beyazid inviterede søfolkene, der var piratkopiering i Middelhavet, til at slutte sig til den osmanniske flåde, dukkede han op for sultanen sammen med sin onkel i Istanbul i 1494 og trådte sammen i flådens officielle tjeneste. Senere deltog han i den osmanniske flådes havkontrolkamp mod den venetianske flåde som skibskommandør i den osmanniske flåde og blev dermed den første krigskaptajn. Som et resultat af hans vellykkede krige ønskede venetianerne fred og en fredstraktat blev underskrevet mellem de to stater. Pîrî Reis deltog i sejladser som İnebahtı Sanjak, Moton, Koron, Navarin, Lesbos, Rhodos mellem 1495-1510. Han registrerede de steder, han så under sine krydstogter i Middelhavet, og de begivenheder, han oplevede som udkast til sin bog, senere kaldet Kitab-ı Bahriye, som vil være den første vejledning til verdens maritime.

Piri Reis bosatte sig i Gallipoli efter sin onkels død i en søulykke i 1511. Selvom han tog nogle sejladser i Middelhavet med Halaoğlu Muhiddin Reis i flåden under ledelse af Barbaros Brothers, blev han mest i Gallipoli og arbejdede på sine kort og bog. Ved hjælp af disse kort og sine egne observationer tegnede han det første verdenskort dateret 1513. En tredjedel af stykket, der dækker Atlanterhavet, den iberiske halvø, den vestlige del af Afrika og østkysten af ​​den nye verden Amerika, er den nuværende del af dette kort. Det, der gør dette kort vigtigt på verdensplan, er rygtet om, at det indeholder oplysningerne på Amerika-kortet over Christopher Columbus, som ikke har overlevet.

Barbaros Brothers dannede en af ​​de største flådestyrker i verden i 1515 og foretog erobringer i Nordafrika. Da Piri Reis blev sendt til Yavuz Sultan Selim, som ventede på hans hjælp til at præsentere en gave som en af ​​kaptajnerne i Oruç Reis, vendte han tilbage med to krigsskibe, der blev givet af Yavuz som hjælp. Da Pîrî Reis kom til Istanbul i 1516-1517, vendte han tilbage til den osmanniske flåde; Derya Bey (Sea Colonel) modtog sin rang og sluttede sig til Egypts ekspedition som skibschef. Han havde mulighed for at krydse til Kairo og tegne Nilen med nogle af flåden.

Piri Reis vandt sultanens ros med sin succes i erobringen af ​​Alexandria og præsenterede sit kort for sultanen under kampagnen. Den ene del af dette kort findes i dag, den anden del mangler. Ifølge nogle historikere så den osmanniske sultan på verdenskortet og sagde: "Hvor lille er verden ...". Derefter delte han kortet i to og sagde "vi vil bevare østsiden ..". Sultanen kastede den anden halvdel, som senere blev fundet i 1929. Det hævdes endda af nogle kilder, at han ønskede at bruge den østlige halvdel, som ikke er fundet i dag, til en mulig ekspedition fra sultanen til at tage kontrol over Det Indiske Ocean og dets kryddervej.

Piri Reis vendte tilbage til Gallipoli efter ekspeditionen for at lave en bog til Bahriye fra de noter, han havde. Han samlede de maritime sedler, han udarbejdede i Kitab-Bahriye, en søfartsbog (navigationsguide).

Perioden for Kanûnî Sultan Süleyman var perioden med store erobringer. Pîrî Reis tiltrådte den osmanniske flåde under Rhodes-kampagnen i 1523. Da han fik værdsættelse og støtte fra Grand Vizier Damat İbrahim Pasha, som han guidede på det egyptiske kursus i 1524, præsenterede han sin Book of the Book, som han revideret i 1525, til Kanuni gennem İbrahim Pasha.

Livet til Pîrî Reis op til 1526 kan ses i Kitab-Bahriye. Pîrî Reis tegnet det andet verdenskort med mere indhold end det første i 1528.

Da Barbaros Hayreddin Pasha blev kaptajn i 1533, modtog Pîrî Reis også titlen Derya Sancak Bey (Tümamral). Pîrî Reis arbejdede for staten i de sydlige farvande i de følgende år. Efter Barbaros død i 1546 tjente han som den egyptiske kaptajn (også kaldet kaptajnen for det indiske hav) og aldrede i flådemissioner i Det Arabiske Hav, Røde Hav og Den Persiske Golf. Den sidste mission, han udførte i den osmanniske flåde, var den egyptiske kaptajn, hvilket resulterede i hans henrettelse.

Død

Pîrî Reis var i konstant krig med Portugal under Kanûnîs regeringstid. Da han var 80 år gammel fik han en ny mission, fordi han lykkedes at undertrykke den arabiske oprør i byen Aden. Suez blev bedt om at tage til Basra med flåden og tage 15.000 soldater og andre skibe der og overtage Hormuz Island. Det blev bedt om at nå denne ø så meget som muligt uden at komme ind i portugiserne. Piri Reis, der sejlede til Det Indiske Ocean med cirka tredive skibe, formåede at besejre mere end dobbelt så mange portugisiske skibe her. Nogle portugiser, der slap fra krigen, slap til fæstningen på øen Hormuz. Slottet var omgivet, men den portugisiske garnison her kunne ikke besættes, fordi den var forberedt. Beleiringen er fjernet. Nogle historikere hævder, at grunden til, at denne belejring blev ophævet, var, at Piri Reis tog bestikkelse fra portugiserne. Piri Reis, der var vred med hjælp fra regionens folk, plyndrede her.

Denne tyvegods begyndte hændelsen, der førte ham til henrettelsesprocessen. Basra-guvernør Ramazanoğlu bad om hjælp fra Kubad Pasha. Men guvernøren ønskede at arrestere ham for denne raid og konfiskere hans ejendom. Han hørte nyheder om, at den portugisiske flåde havde forsøgt at lukke den persiske kløft med en bred styrke. Piri Reis 'marine var under vedligeholdelse og reparation. For ikke at blive udsat for portugisiernes blokering forlod han sine soldater og vendte tilbage til skibsværftet til marinecentret i Suez med 3 skibs tyvegods. Klagen fra Basra-guvernøren nåede den egyptiske guvernør. Pîrî Reis blev arresteret. Piri Reis blev retsforfulgt for at løfte beleiringen og forlade flåden i den sag, der blev videregivet til retten fra guvernøren i Egypten. Selvom han udtrykte sine ulemper ved at sejle med en forsømt flåde, kunne han ikke forhindre at blive fundet skyldig. Efter dekretet af Kanûnî Sultan Süleyman blev han henrettet ved at skyde hans hals i Kairo i 1553. Da han blev henrettet, blev Piri Reis 'ejendom, der var over 80 år gammel, beslaglagt af staten.


sohbet

Feza.Net

Vær den første til at kommentere

Yorumlar

Relaterede artikler og reklamer