Hvem er Wilhelm Röntgen?

Hvem er Wilhelm Röntgen?
Hvem er Wilhelm Röntgen?

Wilhelm Conrad Röntgen (27. marts 1845, Remscheid - 10. februar 1923, München), tysk fysiker. Han var vinderen af ​​Nobelprisen i fysik og fandt røntgenstråler.


Röntgen blev født i byen Lennep i Remscheid, Tyskland. Hans barndoms- og grundskoleår gik i Holland og Schweiz. Han studerede ved Polytechnic University of Zurich, som han kom ind i 1865, og dimitterede som maskiningeniør i 1868. Han fik sin doktorgrad fra universitetet i Zürich i 1869. Efter sin eksamen underviste han som professor i fysik ved Julius-Maximilians-universitetet i Strasbourg i 1876, Giessen i 1879 og Würzburg i 1888. I 1900 blev han udnævnt til fysikformand for universitetet i München og til direktør for det nye fysikinstitut.

Han døde i München i 1923, fire år efter sin kones død, i økonomiske vanskeligheder i den høje inflationære økonomi skabt af Første Verdenskrig.

Røntgen

Ud over sin lærerstilling forskede han også. I 1885 meddelte han, at bevægelsen fra en polariseret permeat udviser de samme magnetiske effekter som en strøm. Som de fleste forskere i midten af ​​1890'erne studerede han luminescensfænomenet, der forekommer i katodestrålerør. Han arbejdede med en eksperimentel opsætning bestående af to elektroder (anode og katode) placeret i et hulglasrør kaldet et "Crookes-rør". Elektroner løsrevet fra katoden ramte glasset, før de kunne nå anoden, hvilket skabte lysglimt kaldet fluorescens. Den 8. november 1895 ændrede han eksperimentet lidt, dækkede røret med en sort pap og mørkede rummet og gentog eksperimentet for at forstå lystransmissionen. Han bemærkede en blænding i papiret indpakket i barium platinocyanit 2 meter fra reagensglas. Han gentog eksperimentet og observerede den samme begivenhed hver gang. Han beskrev det som en ny stråle, der kunne passere gennem en mat overflade og kaldte den "røntgen" ved hjælp af bogstavet X, som i matematik symboliserer det ukendte. Senere begyndte disse stråler at blive kendt som "røntgenstråler".

Efter sin opfindelse observerede Röntgen, at materialer med forskellig tykkelse transmitterer strålen med forskellig intensitet. Han brugte et fotografisk materiale til at forstå dette. Han udførte også den første medicinske røntgenradiografi (røntgenfilm) i historien under disse eksperimenter og offentliggjorde officielt denne vigtige opdagelse den 28. december 1895. Men da han fandt røntgen, mistede han fingrene fra røntgenoverdosis, fordi han brugte sin hånd i sine eksperimenter.

Selvom den fysiske forklaring på hændelsen ikke kunne gøres klart før i 1912, blev opdagelsen mødt med stor entusiasme inden for fysik og medicin. De fleste forskere betragtede denne opdagelse som begyndelsen på moderne fysik.


sohbet

Feza.Net

Vær den første til at kommentere

Yorumlar