Kræft screeningsrate faldt med 50 procent i pandemiperioden

pandemi startede kræft screening faldt
pandemi startede kræft screening faldt

Kræft, som er den vigtigste sygdom i vores alder, opstår, når en eller et par celler, der hører til et af vævene i kroppen, udviser en ændring uden for deres normale egenskaber og deres ukontrollerede spredning. Tidlig diagnose er en af ​​de vigtigste faktorer, der påvirker succesen med kræftbehandling.

Kræftscreening er den vigtigste del af tidlig diagnose. Covid-2019-pandemien, der kom ind i vores liv i 19, påvirkede dog den regelmæssige kræftscreening ligesom mange andre ting. Folk begyndte at forsinke sundhedsskanninger på grund af frygt for vira.

Fra Yeni Yüzyıl University Gaziosmanpaşa Hospital, Onkologisk afdeling, Assoc. Dr. Hamza Uğur Bozbey gav oplysninger om 'faldende kræftscreening under pandemiprocessen'. Exp. Dr. Hamza Uğur Bozbey understregede, at kræftscreeningsraterne er faldet med 80% i vores land og sagde, at antallet af seponering af behandlingen fordobles.

Kræftscreening giver tidlig diagnose i kræft

Påvisning af kræft i den tidlige periode takket være screeninger påvirker naturligvis behandlingerne (kemoterapi, strålebehandling, kirurgisk indgreb), behandlingstider, patientens livskvalitet og forventet levetid. Situationen er dog anderledes, når den fanges på et avanceret stadium (metastatisk). Hvis en patient diagnosticeres med tyktarmskræft på trin 1, har patienten en 90% chance for at overleve. Men når den samme patient ikke er diagnosticeret før 4. fase, falder den 5-årige overlevelsesrate til 11%. Derfor er stadiet på tidspunktet for diagnosen virkelig vigtigt.

COVID 2019-pandemien, som er set over hele verden og i vores land siden 19, bør ikke forhindre kræftscreening. Kræftscreening, der anbefales i henhold til individernes alder og risikoindhold, bør ikke forstyrres. Selvom telesundhed ser ud til at virke lidt, skal mammografi, koloskopi, laboratorieundersøgelser og fysiske undersøgelser, der bruges til tidlig diagnose, især i kræftscreening, være afsluttet. Af denne grund anbefaler vi, at patienter søger hospitaler for at modtage sundhedsydelser. Det er vigtigt, at hospitaler og andre sundhedscentre er organiseret i overensstemmelse med Covid-19-procedurerne for sikker brug af det fysiske område, hvor undersøgelserne udføres.

Screeningsfrekvensen faldt med 50% i løbet af pandemien

En undersøgelse udført i USA viste, at kræftscreeningstest og biopsiprocedurer blev kraftigt reduceret på hospitaler i løbet af den 2020-ugers pandemiperiode mellem januar og februar 7. I undersøgelsen udført med næsten 300.000 patienter blev den nye diagnose ICD-1-koder for bryst, tyktarm (tyktarm), lunge, bugspytkirtel, mave og spiserør (spiserør) kræft scannet ugentligt mellem den 2018. januar 18 og den 2020. april 10. Det gennemsnitlige ugentlige antal diagnoser for hver kræft blev bestemt. De sammenlignede derefter disse tal med det ugentlige gennemsnitstal i de første 7 uger af pandemien. 7.2% af de patienter, der blev indskrevet i undersøgelsen, var i Covid-19-pandemiperioden. For alle 6 kræftformer faldt antallet af ugentlige diagnoser med næsten 50% i pandemiperioden sammenlignet med baseline-perioden. Den største reduktion i opfølgende registrering eller diagnose blev set i tilfælde af brystkræft med 51,8%.

Situationen var ens i andre lande uden for Amerika. I løbet af Covid-19-begrænsningsperioden blev der observeret et fald på 40% i den ugentlige hyppighed i Holland og et fald på 75% i Storbritannien i opfølgninger, der mistænkes for kræft.

Situationen var ens i vores land. Kræft screening rate er faldet med næsten 80%. Tilbagetrækningshastigheden er fordoblet. Frekvensen af ​​henvisning af symptomatiske patienter til hospitalet er faldet med næsten 70%.

Men i de første måneder af pandemien blev medicinske organisationer overalt i verden enige om at udsætte rutinemæssige screeninger et stykke tid. Man troede, at der ikke ville være nogen skade, hvis besøgene i marts-april blev udsat i en måned eller to. Med andre ord blev det antaget, at forsinkelse af koloskopi, der anbefales at udføre hvert 10. år i 3-4 måneder, eller mammografi, der anbefales, at udføres hvert andet år, ikke ville være særlig vigtig, men undersøgelsen af ​​patienter med klager bør ikke forsinkes . Det var uforudsigeligt, hvornår pandemien ville ende. På trods af dette blev selv symptomatiske patienter forsinket i diagnosen. Da det ikke vides, hvornår pandemien slutter, er det medicinske samfund nu enig i, at undersøgelser og scanninger udføres til tiden.

COVID-vaccination hos kræftpatienter

Da der ikke er nogen levende virusvaccine som klassisk inaktiveret virusvaccine (SINOVAC), mRNA (BIONTECH) vacciner blandt de anvendte COVID-vacciner, kan den anvendes sikkert til kræftpatienter. Effekten kan være lav, især hos patienter, der får aktiv kemoterapi. I betragtning af at indgivelse af en af ​​disse vacciner vil reducere risikoen for COVID-infektion hos kræftpatienter, anbefales det at få en af ​​COVID-vacciner godkendt af sundhedsministeriet.

I løbet af pandemiperioden, hvis patienten har brug for at starte kemoterapi uden at vente, eller hvis patienten får kemoterapi, kan COVID-19 vacciner administreres lige før kemoterapi begynder eller mellem kemoterapi behandlinger. Det ideelle tidspunkt for patienter, der er planlagt til at blive vaccineret i denne proces, er de dage, hvor effekten af ​​kræftbehandling på den maksimale blodtabel (det laveste niveau af neutrofile værdier) er længst, og det er nødvendigt at vente ca. 10 dage eller længere tid efter kemoterapi tidligst. Muligheden for, at den forventede fordel ved vaccinen vil være lav, bør ikke udelukkes, når vaccinen administreres til patienten, mens han får kemoterapi. Vaccinesvaret kan være meget begrænset hos patienter, der får kortison og / eller anti-B-celle-antistof (Eks: Rituximab) i mere end 10 dage i en dosis på 20 mg / dag eller mere, da sandsynligheden for immunsupression kan være meget begrænset. , men i betragtning af de pandemiske forhold kan det stadig anbefales at vaccinere disse patienter. Hos stamcelletransplantationspatienter kan vaccinen indgives, så snart patientens blodbillede forbedres efter transplantationen, men det skal huskes, at den forventede fordel ved vaccinen kan være lav.

COVID-19-vaccine kan indgives til patienter, der modtager målrettede lægemiddelterapier såsom monoklonale antistoffer eller tyrosinkinasehæmmere. Da den mest risikable periode for systemiske bivirkninger af COVID-19-vaccine er i de første 2-3 dage efter vaccination, er det troede, at immunterapi ikke skulle udføres i disse dage.

Armin

sohbet

Vær den første til at kommentere

Yorumlar