Måder at forhindre prostatakræft

måder at forhindre prostatakræft
måder at forhindre prostatakræft

Prostatakræft, den næsthyppigste kræft hos mænd, bliver mere og mere almindeligt i dag. Afdelingsleder for minimalt invasiv og robotisk urologi ved Acıbadem University Maslak Hospital, der understregede, at fedme, kolesterolrig vestlig kost og genetiske faktorer øger risikoen, selvom den nøjagtige årsag til prostatakræft, som især stiger efter 50-årsalderen og banker på døren til 7 ud af hver 1 mand, vides ikke. Dr. Ali Rıza Kural sagde: ”Fordi prostatakræft skrider skræmmende frem og i første omgang ikke forårsager nogen klager hos nogen patient, fremstår det på et fremskredent stadium. Af denne grund har de fra en alder af 40 år en øget genetisk risiko for dem med en far eller søskende med prostatakræft i deres familie, såvel som dem med brystkræft i deres familie; Ellers er det afgørende for tidlig diagnose at have PSA (prostata specifikt antigen) serum og digital rektal undersøgelse (DRM) hvert år for tidlig diagnose fra en alder af 50. ” prof. Dr. Ali Rıza Kural besvarede de 15 hyppigst stillede spørgsmål og fremsatte vigtige advarsler og forslag i sin erklæring inden for rammerne af September World Prostate Cancer Awareness Month og 8. september World Prostate Cancer Awareness Day.

SPØRGSMÅL: Det siges, at det kun er tilstrækkeligt at få en PSA kontrolleret til diagnosticering af prostatakræft. Jeg vil ikke have foretaget en fingerundersøgelse. Hvad skal jeg gøre?

SVAR: Det er naturligvis vigtigt at få tjekket en PSA. Der er dog også et lille antal aggressive kræftformer, der ikke producerer meget PSA. Derudover betyder hver forhøjet PSA ikke, at der er kræft, PSA kan også stige af andre årsager. Selvom aldersspecifik PSA er normal, er digital prostataundersøgelse (DRM) meget vigtig for disse patienter. Uanset PSA -værdien bør tilstedeværelsen af ​​stivhed i DRM øge mistanken om prostatakræft, og biopsi bør udføres efter den nødvendige billeddannelse.

SPØRGSMÅL: Selvom en af ​​mine pårørende ikke havde nogen klager, blev prostatakræft opdaget ved de undersøgelser, der blev udført, og det var en overraskelse for os. Viser prostatakræft nogen symptomer?

SVAR: Prostatakræft forårsager ingen klager i den tidlige periode. Ved avancerede kræftformer kan vanskelig og hyppig vandladning, blod i sæden, knoglesmerter og vægttab forekomme på grund af trykket af tumormassen på urinvejene. Derfor er tidlig diagnose vigtig. Nødvendige tests og undersøgelser bør udføres hvert år fra 40 -årsalderen i nærvær af en familiehistorie eller fra 50 -årsalderen.

SPØRGSMÅL: Da min PSA -værdi var høj, sagde den læge, jeg gik til, for at lave en biopsi med det samme. Jeg var bekymret for dette, og urologen, jeg gik for at få en anden udtalelse, sagde, lad os først lave en MR, lad os beslutte i henhold til resultatet. Han sagde også, at han ville se på andre parametre. Hvilken vej skal jeg gå?

SVAR: Ikke alle PSA -forhøjelser betyder tilstedeværelsen af ​​prostatakræft. Når vi sammenligner de samlede PSA- og frie PSA -værdier, og hvis forholdet mellem gratis/total er mindre end 0.19, øges vores mistanke om kræft. En anden måling er "PSA -tæthed". I denne måling divideres PSA -værdien med prostatavolumen, og hvis værdien er højere end 0.15, stiger mistanken om prostatakræft. Det faktum, at Phi-værdien beregnet ud fra Pro-PSA, som er en brøkdel af PSA, er højere, end den burde være i de senere år, øger også vores mistanke om prostatakræft. Med alle disse evalueringer, når mistanke opstår, bør Multiparametric Prostate MRI, der kan beskrives som et højopløsningsfotografi af prostata, tages, og biopsi bør udføres om nødvendigt.

SPØRGSMÅL: Som et resultat af undersøgelsen og biopsien blev prostatakræft opdaget hos mig. Lægen, der udførte biopsien, anbefalede straks kirurgi. En anden læge, jeg gik til, sagde, at der ikke er behov for operation eller behandling, lad os følge op? Jeg er forvirret, hvad skal jeg gøre?

SVAR: Kirurgi eller andre behandlinger er muligvis ikke nødvendige for hver prostatakræftpatient. Hvis der er en Gleason Score 3+3: 6, det vil sige ikke-aggressiv kræft i en eller to af prøverne, mindre end halvdelen af ​​vævet i biopsien, bør disse patienter ikke behandles med kirurgi eller andre metoder, men bør følges regelmæssigt. Undersøgelser foretaget på tusinder af patienter gennem årene har vist, at de fleste af disse tumorer ikke skader patienterne i løbet af deres levetid. I et sådant tilfælde er anvendelse af Active Monitoring -metoden, PSA -bestemmelse hver 6. måned og MR inden for to år og fokuseret biopsi tilstrækkelig. Kun 5-25 procent af disse patienter vil kræve behandling inden for 30 år. Andre kræver ingen livslang behandling.

SPØRGSMÅL: Mine urinproblemer generer mig ikke meget, men jeg vil have prostataoperation nu, så jeg ikke får kræft i fremtiden, har du noget imod det?

SVAR: prof. Dr. Ali Rıza Kural: "Ved godartet prostataforstørrelse fjerner vi normalt den del af prostata, som vi kalder" overgangszonen "i de operationer, vi udfører ved at komme ind gennem urinvejene (hvis kirtlen er meget stor, robotopereret). Således åbnes urinvejene, og patienter kan urinere behageligt. Vi efterlader skorpe af prostata, som vi kalder "Perifer Zone", hos patienten. Prostatakræft opstår ofte fra dette afsnit. Når alt kommer til alt, eliminerer en godartet prostatakirurgi ikke risikoen for kræft. Derudover følger vi PSA -niveauerne for især unge patienter, som vi opererer for godartet prostataforstørrelse i de kommende år og udfører DRM, når det er nødvendigt.

SPØRGSMÅL: Prostatakræft blev påvist i biopsien. Min læge foreslog en åben operation. "Jeg har det bedre med min hånd i åben operation," sagde hun. En anden læge anbefalede bestemt robotkirurgi. Hvad skal jeg gøre ?

SVAR: Robotisk radikal prostatektomi -kirurgi er blevet udført i stigende antal i de sidste 20 år. I de første år er svaret på spørgsmålet om, hvorvidt åben kirurgi eller robotkirurgi skulle anvendes, nu givet. Selvom der ikke er nogen signifikant forskel mellem de to metoder med hensyn til kræftbekæmpelse, er forbedringen af ​​urinkontrol og seksuel erektion betydeligt bedre ved robotoperationer. Hertil kommer, at bloddonationshastigheden ved robotradikale radikale prostatektomioperationer er under 1 procent, og den postoperative restitutionshastighed er 2 gange kortere. I dag, da vi har adgang til alle former for detaljerede anatomiske oplysninger før operationen, er udtalelsen om "jeg har det bedre med min hånd" ikke længere gyldig. Robotisk kirurgi bør foretrækkes, hvis det er økonomisk tilgængeligt.

SPØRGSMÅL: Forebygger det at tage vitaminer prostatakræft?

SVAR: Spørgsmålet om brug af vitaminer er blevet talt meget om i årevis. Selvom det blev anbefalet at bruge selen og E -vitamin i et stykke tid, viste "Select" -undersøgelsen, at det ikke var gavnligt. For at undgå prostatakræft i dag; tage disse 5 enkle, men effektive foranstaltninger; Det anbefales at have en fedtfattig kost, spise masser af frugt og grøntsager, ikke indtage for meget mælk og mejeriprodukter, tage masser af væske og dyrke motion. Eventuelle vitaminer eller lægemidler nytter ikke noget.

SPØRGSMÅL: Da jeg sagde, at PSA -niveauet var højt, foreslog de nogle lægemidler fra apoteket. Købt men tøvende med at bruge det; skal jeg bruge det?

SVAR: prof. Dr. Ali Rıza Kural: "De lægemidler, vi kalder 5 alfa -reduktasehæmmere (Finasteride, Dutasteride) kan reducere prostatastørrelsen en smule og kan reducere PSA -niveauet med det halve. Disse lægemidler kan dog have bivirkninger som nedsat libido eller erektil dysfunktion. Desuden kan faldet i PSA -værdi med disse lægemidler føre til misforståelser hos patienter, vi følger op med mistanke om kræft. Denne type medicin bør bruges under kontrol af en læge for at reducere klagerne hos patienter med en høj alder og prostata volumen over 50 ml.

Armin

sohbet

    Vær den første til at kommentere

    Yorumlar