CPI steg mere end forventet i november

CPI steg mere end forventet i november
CPI steg mere end forventet i november
Tilmeld  


Mens CPI steg med 3,51 % månedligt i november, over forventningerne, steg den årlige inflation, som var 19,89 % i oktober, til 21,31 % i november. Den årlige inflation nåede således sit højeste niveau siden november 2018.

Når de vigtigste udgiftsgrupper analyseres, var transport den gruppe, der steg mest med 6,31 % månedligt på grund af prisstigningerne på brændstof, mens de bidrog med 95 basispoint til den månedlige inflation. Gruppen Diverse varer og tjenesteydelser var derimod den anden gruppe med den højeste stigning med 5,36 %. Mens gruppen af ​​fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer steg med 3,92 %, gav den det højeste bidrag til den månedlige inflation med et bidrag på 105 basispoint. Der var ingen hovedudgiftsgruppe, der oplevede et månedligt fald.

På årsbasis var der en stigning i alle 12 hovedudgiftsgrupper. Restaurant- og hotelkoncernen var den gruppe, der steg mest, med en årlig stigning på 28,90 %, hvilket bidrog med 173 basispoint til den årlige inflation. Mad og ikke-alkoholiske drikkevarer, som vægter højest i inflationskurven, var den anden gruppe, der steg mest med 27,11 % år-til-år, hvilket bidrager højest til den årlige inflation med 690 basispoint.

Mens det indenlandske producentprisindeks (D-PPI) steg med 5,24 % i oktober, steg det med 9,99 % i november på grund af den kraftige depreciering i TL. Dette var den højeste månedlige stigning siden september 2018. På årsbasis realiserede den den højeste stigning siden april 54,62 med 2002 %.

Analyseret i henhold til industriens fire hovedsektorer var elektricitet, gas og damp de sektorer, der steg mest med 14,33 % månedligt, hvilket bidrog med 133 basispoint til den månedlige D-PPI. Mens fremstilling med den højeste vægt steg med 9,55 % månedligt, var det den sektor, der bidrog mest til den månedlige D-PPI med 826 basispoint.

Elektricitet, gas og damp var hovedsektorerne med den højeste vækstrate på 72,42 % årligt. Mens fremstillingen steg med 53,24 %, gav den det højeste bidrag til det årlige D-PPI med 4.641 basispoint.

Mens CBRT sænkede styringsrenten til 15 % på sit møde i november, den kraftige depreciering i TL, den fortsatte udvidelse af PPI-CPI-gabet, stigningen i olie- og råvarepriserne, stigningerne i alkohol og cigaretter, de store industri- og kommercielle marked i BOTAŞ i december Vi forventer, at den stigende inflationstendens vil fortsætte med effekten af ​​stigningen på 20 % i erhvervskundegrupper og naturgastarifferne, der anvendes til elproduktion.

Til rapporten Klik her

Vær den første til at kommentere

Yorumlar