Hvad er apnø, hypopnø og hyperpnø relateret til søvnapnø?

Hvad er apnø, hypopnø og hyperpnø relateret til søvnapnø?
Hvad er apnø, hypopnø og hyperpnø relateret til søvnapnø?
Tilmeld  


Sygdommen, kendt som "obstructive sleep apnea syndrome" (OSAS) på engelsk og "obstructive sleep apnea syndrome" (TUAS) på tyrkisk, kort kendt som søvnapnø eller apnøsygdom, er en vital åndedrætsforstyrrelse, der skyldes åndedrætsbesvær under søvn. og forårsager søvnforstyrrelser. Søvnapnøsyndrom er defineret som ophør af luftstrømmen i mindst 10 sekunder under søvn. Som følge af åndedrætspauser falder mængden af ​​ilt i blodet, og mængden af ​​kuldioxid stiger. Selvom søvnløshed er den mest almindelige søvnrelaterede sygdom, har den mest kendte for nylig været søvnapnøsyndrom. Søvnapnø er en respiratorisk syndromsygdom forårsaget af den kombinerede virkning af flere forskellige lidelser. Til medicinsk diagnose udføres en test, hvor mange parametre måles under søvn. Denne test kaldes polysomnografi (PSG). Nogle parametre som apnø, hypopnø og hyperpnø er meget vigtige for at diagnosticere ikke kun søvnapnø, men også andre luftvejssygdomme og planlægge behandlingsprocesser. Disse er respiratoriske parametre og udtrykker forskellige situationer fra hinanden. Der findes forskellige typer af søvnapnøsyndrom, og hvilken er bestemt af parametrene under polysomnografi. Hvad er typerne af søvnapnø? Hvad er obstruktivt søvnapnøsyndrom? Hvad er Central Sleep Apnea Syndrome? Hvad er sammensat søvnapnøsyndrom? Hvad er apnø? Hvad er hypopnø? Hvad er hyperpnø? Hvad er symptomerne på søvnapnø? Hvad er konsekvenserne af søvnapnø?

Hvad er syndrom?

Syndrom er en samling af klager og fund, der ser ud til at være uafhængige af hinanden, men som optræder som en enkelt sygdom, når de kombineres.

Hvad er typerne af søvnapnø?

 • obstruktiv søvnapnø syndrom
 • central søvnapnø syndrom
 • sammensat søvnapnøsyndrom

Hvad er obstruktivt søvnapnøsyndrom?

Når musklerne og andet væv i de øvre luftveje slapper af, indsnævrer luftvejene sig, og der opstår snorken. I nogle tilfælde lukker de afslappede muskler luftvejene fuldstændigt, og vejrtrækningen stopper. Disse muskler tilhører tungen, drøvlen, svælget og ganen. Denne type apnø kaldes obstruktivt eller obstruktivt søvnapnøsyndrom.

På grund af blokeringen falder mængden af ​​ilt i blodet. Hjernen opfatter denne mangel på ilt og reducerer søvndybden, hvilket gør det muligt at genoprette vejrtrækningen. Af denne grund kan personen ikke sove en kvalitetssøvn.

Under obstruktiv søvnapnø observeres respirationsanstrengelse i thorax (bryst) og abdomen (underliv). Personens krop udøver fysisk vejrtrækningsanstrengelse, men vejrtrækningen kan ikke forekomme på grund af overbelastning.

Hvad er Central Sleep Apnea Syndrome?

Centralt eller centralt søvnapnøsyndrom er tilstanden med åndedrætsstop, som opleves på grund af, at centralnervesystemet ikke sender signaler til åndedrætsmuskulaturen eller musklerne ikke reagerer korrekt på de indkommende signaler.

Hos personer med central søvnapnø falder iltniveauet i blodet, og patienten vågner. Patienter husker den vågne eller ophidsede periode mere end personer med obstruktiv søvnapnø.

Selvom respirationsanstrengelse observeres i thorax (bryst) og abdomen (abdomen) under obstruktiv søvnapnø, observeres respirationsanstrengelse ikke under central søvnapnø. Uanset om der er en blokering eller ej, gør personens krop ikke fysisk en indsats for at trække vejret. I test for central søvnapnø, "RERA", det vil sige, spiller målinger af thorax og mavebevægelser en meget vigtig rolle.

Central søvnapnø (CSAS) er mindre almindelig end obstruktiv søvnapnø. Det kan klassificeres i sig selv. Der er flere typer primær central søvnapnø, central søvnapnø på grund af Cheyne-Stokes respiration og så videre. Derudover er deres behandlingsmetoder også forskellige.

Generelt anvendes PAP-behandling (positivt luftvejstryk). Det anbefales især at bruge åndedrætsværn kaldet ASV, som er et af PAP-apparaterne. Enhedens type og parametre bør bestemmes af en læge, og patienten skal bruge enheden som bestemt af lægen. Derudover er der forskellige behandlingsmetoder. Behandlingsmetoderne for central søvnapnø kan opstilles som følger:

 • Iltbehandling
 • Indånding af kuldioxid
 • Åndedrætsstimulerende midler
 • PAP-terapi
 • Phrenic nerve stimulation
 • Hjerteinterventioner

Hvilke af disse vil blive anvendt, og hvordan bestemmes af lægerne i henhold til sygdommens tilstand.

Hvad er sammensat søvnapnøsyndrom?

Hos patienter med sammensat (kompleks eller blandet) søvnapnøsyndrom ses både obstruktiv og central søvnapnø sammen. Sådanne patienter har normalt symptomer på obstruktiv søvnapnø. Selvom obstruktiv søvnapnø behandles, opstår der stadig centrale søvnapnøsymptomer. Under åndedrætsstop begynder ubehag normalt som central apnø og fortsætter derefter som obstruktiv apnø.

Hvad er apnø?

Det midlertidige ophør af vejrtrækning kaldes apnø. Hvis vejrtrækningen stopper midlertidigt, især under søvn, kaldes det søvnapnø. Det kan opstå på grund af en blokering eller nervesystemets manglende evne til at kontrollere musklerne.

Hvad er hypopnø?

I evalueringen af ​​søvnapnø er ikke kun ophør af vejrtrækning (apnø), men også faldet i vejrtrækning, som vi kalder hypopnø, meget vigtigt.

Et fald i respirationsflowet under 50 % af dets normale værdi kaldes hypopnø. Ved evaluering af søvnapnøsyndrom tages ikke kun apnøer, men også hypopnøer i betragtning.

Med den polysomnografiske test, der kan udføres under søvn, kan patientens åndedrætsbesvær påvises. Dette kræver en måling på mindst 4 timer. Apnø- og hypopnø-tal bestemmes i henhold til resultaterne.

Hvis personen har oplevet apnø og hypopnø mere end fem gange på 1 time, kan denne person diagnosticeres med søvnapnø. Den vigtigste parameter, der hjælper med at diagnosticere, er apnø-hypopnø-indekset, kort omtalt som AHI. Som et resultat af polysomnografi fremkommer mange parametre relateret til patienten. Apnea hypopnea index (AHI) er en af ​​disse parametre.

AHI-værdien fås ved at dividere summen af ​​apnø- og hypopnø-tallene med personens søvntid. Således afsløres AHI på 1 time. For eksempel, hvis den person, der tog testen, sov i 6 timer, og summen af ​​apnøer og hypopnøer under søvn var 450, hvis beregningen blev foretaget til 450/6, ville AHI-værdien være 75. Ved at se på denne parameter kan niveauet af søvnapnø hos personen bestemmes, og passende behandling kan startes.

Hvad er hyperpnø?

Vejrtrækningsophøret kaldes apnø, faldet i åndedrætsdybden kaldes hypopnø, og en stigning i åndedrætsdybden kaldes hyperpnø. Hyperpnø refererer til dyb og hurtig vejrtrækning.

Hvis vejrtrækningsdybden først stiger, derefter falder og til sidst stopper, og denne respirationscyklus gentages, kaldes det Cheyne-Stokes vejrtrækning. Cheyne-Stokes respiration og central søvnapnø syndrom kan ses hyppigt hos patienter med hjertesvigt. BPAP-anordninger, der anvendes til behandling af sådanne patienter, bør være i stand til at opfylde de variable trykbehov.

Unødigt højt tryk kan forårsage mere apnø. Derfor bør det tryk, der kræves af patienten, påføres på det laveste niveau af enheden. BPAP-enheden, der kan give dette, er den enhed, der kaldes ASV (adaptiv servoventilation).

Hvad er symptomerne på søvnapnø?

Problemer som forhøjet blodtryk, snorken, træthed, ekstrem irritabilitet, depression, glemsomhed, koncentrationsforstyrrelser, morgenhovedpine, ukontrollerbar fedme, svedtendens under søvn, hyppig vandladning, halsbrand er symptomerne på søvnapnø.

Da det påvirker patientens liv og dem omkring ham meget alvorligt, skal sygdommen behandles. Selvom der findes forskellige behandlingsmetoder til dette, er den mest effektive brugen af ​​åndedrætsapparater kaldet PAP-apparater. PAP-enheder, der bruges til behandling af søvnapnø, er:

 • CPAP-enhed
 • OTOCPAP-enhed
 • BPAP -enhed
 • BPAP ST -enhed
 • BPAP ST AVAPS -enhed
 • OTOBPAP -enhed
 • ASV -enhed

Alle de ovennævnte enheder er faktisk CPAP-enheder. Selvom enhedernes arbejdsfunktioner og interne udstyr er forskellige, er deres arbejde ens, men hver af disse enheder fungerer med forskellige respiratoriske parametre. Apparatets type og parametre varierer alt efter sygdom og behandlingstype.

BPAP-typer kan anbefales til søvnapnøpatienter i 4 situationer:

 • I tilfælde af fedme-relateret hypoventilation
 • Når du har en lungerelateret sygdom såsom KOL
 • Hos patienter, der ikke kan tilpasse sig CPAP- og OTOCPAP-enheder
 • Hos patienter med Cheyne-Stokes vejrtrækning eller central søvnapnø

Hvad er konsekvenserne af søvnapnø?

Hvis søvnapnø ikke behandles, kan det resultere i døden. Forstyrrelse af hjerterytmen, hjerteanfald, hjerteforstørrelse, forhøjet blodtryk, slagtilfælde, seksuel modvilje, fedme, vaskulær okklusion, smøring i indre organer, nedsat arbejdseffektivitet, problemer i det sociale liv, trafikulykker, depression, mundtørhed, hovedpine, hyperaktivitet hos børn, kan insulin føre til adskillige problemer såsom modstand, pulmonal hypertension, spændinger og overdreven stress.

Undersøgelser har vist, at søvnapnø øger risikoen for trafikulykker 8 gange. Denne risiko svarer til en person med 100 promil alkohol. Undersøgelser har vist, at snorken øger risikoen for hjerteanfald 4 gange, og søvnapnø øger risikoen for hjerteanfald 10 gange.

Hvad er fordelingen af ​​søvnapnø i samfundet?

Eksperter siger, at 2% af kvinderne og 4% af mændene har søvnapnø. Disse satser indikerer, at sygdommen er mere almindelig end astma og diabetes.

Hvad er detaljerne i lægens rapport?

Den, der henvender sig til sygehuset med klagen over søvnapnø, er vært i søvnlaboratoriet i 1 eller 2 nætter.

En søvnlæge eller neurolog undersøger de parametre, der er resultatet af testen. Udarbejder de nødvendige apparat- og trykværdier til behandling af patienten i form af rapporter og recepter. Denne rapport kan være en udvalgsrapport (sundhedsstyrelsens rapport) underskrevet af mere end én læge eller en enkelt lægerapport underskrevet af en enkelt læge.

I rapporten er parametrene for den nat, patienten blev testet i søvnlaboratoriet, skrevet. Denne rapport er udarbejdet ved at se på titreringstestresultaterne. I konklusionsafsnittet af rapporten angiver lægen, hvilken enhed patienten vil bruge med hvilke parametre.

Målet med terapi med ventilatorer er at eliminere snorken, ophidselse, apnøer, hypopnøer og iltmangel.

Vær den første til at kommentere

Yorumlar