En unik artefakt af Tasmanske aboriginer vender tilbage til Australien efter 230 år

En unik artefakt af Tasmanske aboriginer fryser til Australien år senere
En unik artefakt af Tasmanske aboriginer vender tilbage til Australien efter 230 år

Efter at have tilbragt 230 år i udlandet vender en unik algevandsbærer ved navn rikawa af Palawa-stammen i Tasmanien tilbage til Australien. Rikawa, som blev set på Musée du quai Branly-Jacques Chirac i Paris i 2019, er nu udstillet som en del af et toårigt lån af maleriet på Museum and Art Gallery of Tasmanias (TMAG) nye udstilling, taipani milaythina-tu .

Rikawa blev lavet af tyremos, træspyd og plantefibre i slutningen af ​​det 18. århundrede. Disse skibe tjente til at opbevare og transportere vand, en livgivende ressource for befolkningen i Palawa. Denne genstand blev fundet nær Recherche-bugten i 1792 af Bruni d'Entrecasteauxs ekspeditionsgruppe. Optegnelser om dens eksistens i en privat samling stammer fra 1820'erne, hvor den blev afbildet i et katalog. Rikawa trådte senere ind i de franske offentlige samlinger, udstillet i Louvre og andre museumssamlinger i Paris gennem årene, men dens beskrivelse med hensyn til materiale og oprindelsesland er usikker.

Det er en af ​​de to historiske rikavs, hvis eksistens er blevet bevist. Sidstnævnte blev fundet omkring 1850 og blev efterfølgende vist på Greater London Exhibition i 1851, før den blev doneret til British Museum sammen med andre tasmanske aboriginske genstande. Det er nu en del af udstillingen på TMAG.

I 2019 blev Paris rikawa genopdaget og vist på Musée du quai Branly som en del af Jacques Chiracs afrikanske samling. Dr. Gaye Sculthorpe, en repræsentant for Palawa-stammen og en veteran museumskurator, der arbejder på British Museum og forsker i sin families historie, stødte på hendes tegning fra 1890'erne, mens den var udstillet på Louvre-museet i Paris.

Dr. Gaye Sculthorpe, professor i arv og museumsstudier ved Deakin University, sagde: "Det er en af ​​de vigtigste aboriginske genstande i museumssamlinger, og det er utroligt vigtigt for Palawa-befolkningen at se det tilbage i deres land. Tillykke til alle, der har bidraget og fortjent det.”

Skal hjem til Lutruwita/Tasmanien

Som en stolt sponsor for udstillingen på TMAG transporterede Emirates den sjældne og dyrebare rikawa under pleje og opsyn af kuratorerne på Musée du quai Branly-Jacques Chirac. Rikawa blev tjekket ind i Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris og stoppede derefter i Dubais internationale lufthavn, inden han tog til Melbourne, Australien. Han fortsatte sin rejse til Hobart Lufthavn på en codeshare-flyvning med Qantas.

Inden flyveturen fra Paris blev Rikawas tilstand tjekket ordentligt og derefter pakket ind i en kuffert med aircondition, specielt designet til turen. Kuratorer, der ledsager Rikawa, kan foretage kontrol under hele flyvningen og ved grænserne for at sikre, at det er helt sikkert. Under hele turen var kuratorerne i direkte kontakt med Emirates kabinepersonale for at overvåge Rikawas gnidningsløse forløb. Ved ankomsten til Tasmanien blev varen igen udsat for en detaljeret tilstandskontrol og bekræftet, at der ikke var nogen skade, og derefter anbragt i en specialdesignet udstillingsmontre med aircondition.

Stéphanie Leclerc-Caffarel, Pacific Collections-kurator for Musée du quai Branly-Jacques Chirac, der ledsager Rikawa, sagde: "Det er utroligt at tænke på, at for 230 år siden undersøgte et fransk ekspeditionshold disse kyster og transporterede rikawaen. krydser flere oceaner til Frankrig. Vi står nu samme sted som en del af hans hjemkomst århundreder senere. Denne sjældne vandbærer er en national skat i Frankrig og en kulturskat for det Tasmanske folk. Det er fantastisk, at dette lille kunstværk har bragt så mange mennesker fra hele verden sammen på et så afsidesliggende sted som Tasmanien.”

Rejser med Emirates

Emirates har stor erfaring med at transportere værdifulde og sjældne genstande, herunder prestigefyldte sportstrofæer såsom FA Cuppen, Web Ellis Cup, ICC Cricket World Cup og andre historiske artefakter, som det transporterer rundt i verden.

"Vi er meget beærede over at kunne tage del i transporten af ​​denne unikke genstand fra Tasmaniens aboriginalhistorie og sikkert transportere den fra den ene ende af verden til den anden og returnere denne unikke vandbeholder til dens oprindelige ejere. "Vi vil fortsætte med at gøre vores bedste for at forbinde australiere rundt om i verden gennem steder, mennesker eller kulturelle genstande, der betyder så meget for dem," sagde Barry Brown, Emirates Vicepræsident Australasia.

Emirates har fløjet til Australien siden 1996 og har transporteret mere end 40 millioner passagerer på sine ruter til og fra destinationen. Flyselskabet har en lang historie med at støtte kunst-, kultur- og sportsinstitutioner og har investeret mere end $100 millioner i en række kulturelle begivenheder, herunder Sydney og Melbourne Symphony Orchestras.

Udstilling taypani milaythina-tu: Retur til hjemlandet

TMAG-museet åbnede en ny midlertidig udstilling med titlen taypani milaythina-tu: Return to the Fatherland den 1. oktober 2022. Udstillingen har til formål at give det tasmanske aboriginske samfund adgang til historiske kulturelle genstande lånt fra udvalgte institutioner rundt om i verden.

Zoe Rimmer, tidligere TMAG Chief Curator og Palawa Tribal Representative for First Nations Arts and Culture, hilste overførslen af ​​denne sjældne vandbærer velkommen med stor entusiasme. Hans rikawa niyakara, som han skabte til udstillingen sammen med en anden Palawa-kvinde, Theresa Sainty, er en opfordring til begge rikawaer om at vende hjem.

“Rikawa er mere end blot et museumsværk, det er en bærer af vores forfædres viden og tilstedeværelse. Deres hjemkomst er en utrolig mulighed for genforbindelse og kulturel genoplivning. Det er også en mulighed for at opbygge respektfulde og samarbejdsrelationer mellem Palawan-samfundet og de internationale institutioner, der beskytter vores kulturelle aktiver,” siger Zoe Rimmer.

TMAG-direktør Mary Mulcahy tilføjer, at museet er meget tilfreds med Rikawas tilbagevenden. Dette stykke historie kombinerer tolv andre genstande, der er en del af Coming Home from the UK-udstillingen. Udstillingen løber frem til den 7. maj 2023, men selve genstandene er udlånt i to år, hvor fællesskabet fortsat vil have adgang til dem.

"Det er sjældent, at en institution som TMAG har en genstand lånt i to år, og vi er meget glade for, at det tasmanske aboriginske samfund endelig vil have tid nok til at genopleve rikawaen og andre ting, de har lånt af deres forfædre. Alt dette kommer naturligvis med enorme omkostninger, herunder internationale forsendelsesgebyrer for museumsgenstande, som ofte er høje på grund af logistik. Vi er derfor taknemmelige over for Emirates Airlines for deres hjælp til at tillade os at overføre rikawa tilbage til Tasmanien,” tilføjer Mulcahy.

Günceleme: 22/02/2023 10:19

Lignende annoncer