Tysk økonomi styrter trods alt ind i recession

Tysk økonomi styrter trods alt ind i recession
Tysk økonomi styrter trods alt ind i recession

Den tyske økonomi gik i recession i vintermånederne. Stadig høj inflation undertrykker forbrugernes forbrug og bremser den økonomiske produktion.Tysk økonomi krympede i første kvartal.

Det føderale statistiske kontor i Wiesbaden reviderede sin oprindelige prognose for slutningen af ​​april til minus 0,0 procent fra 0,3 procent i det foregående kvartal.

"Efter at BNP allerede var dykket ned i minus i slutningen af ​​2022, registrerede den tyske økonomi to negative kvartaler i træk," sagde Ruth Brand, chef for det føderale statistiske kontor. Efter almindelig definition er en økonomi i recession, hvis der er to på hinanden følgende kvartaler med et fald i den økonomiske produktion.

Outlook recession

Men det betyder ikke, at året som helhed bliver negativt. Hovedsagelig takket være den milde vinter blev worst-case scenarier ikke til virkelighed – såsom mangel på gas, der kunne efterlade dybe sår. Alligevel har udsigterne for Europas største økonomi som helhed været under pres hele året, ifølge eksperter. Den Internationale Valutafond antager, at den økonomiske vækst sandsynligvis vil svæve omkring nullinjen.

Den høje inflationsrate i Tyskland, som stadig var 7,2 procent i april i forhold til samme måned sidste år, vil sandsynligvis være den afgørende faktor. "Den enorme stigning i energipriserne betalte sig i vintermånederne," sagde Commerzbanks formand. "Desværre er der ingen grundlæggende forbedring i sigte, for efter gårsdagens afmatning i ifo-virksomhedsmiljøet falder alle vigtige ledende indikatorer i fremstillingssektoren nu." økonom, Jörg Krämer.

Forbrugerudgifterne faldt markant

Især det private forbrug faldt med 1,2 procent i årets første tre måneder. Høj inflation udhuler forbrugernes købekraft. Ifølge de indhentede oplysninger brugte husholdningerne mindre på mad, tøj, sko og møbler sammenlignet med det foregående kvartal.

"Under hårdt ramt af massiv inflation faldt tyske forbrugere på knæ og tog hele økonomien med sig," sagde Andreas Scheuerle fra Deka-Bank. Det offentlige forbrug faldt også næsten fem procent i forhold til det foregående kvartal.

"Dette er en opgave for politikere," sagde den føderale finansminister Christian Lindner i lyset af svage økonomiske data. Tyskland truer med at glide ind i nedrykningsområderne. For at imødegå dette vil regeringen fremskynde planlægnings- og godkendelsesprocesserne og tiltrække flere faglærte. Kansler Olaf Scholz øger tilliden: "Udsigterne for den tyske økonomi er meget gode." Økonomiminister Robert Habeck påpegede, at den nuværende situation primært skyldes den intense afhængighed af Rusland på energiområdet. "Vi kæmper for at komme ud af denne krise," sagde den grønne politiker.

Oppositionen kritiserede trafiklysregeringens økonomiske politik. "Dette burde vække kansleren," sagde Friedrich Merz, leder af CDU. "Måden trafiklyset fungerer på får mange virksomheder til at tvivle på Tysklands fremtid som arbejdsplads." Der blev ikke hørt noget om kanslerens "fælles aktion" med arbejdsmarkedets parter for at bekæmpe inflationen i "måneder". "Høje energipriser og manglen på en klar linje i den økonomiske politik forstyrrer iværksættere og ansatte," sagde Merz. "Nu bør lyskryds holde op med at tale godt om situationen," siger Jens Spahn, næstformand for Unionens folketingsgruppe. "Det økonomiske mirakel vil ikke falde fra himlen."

Günceleme: 25/05/2023 22:03

Lignende annoncer