Centralbanken holder maj rente fast på 8,5 pct

Hvornår er centralbankens rentemøde, og hvornår vil rentebeslutningen i maj blive annonceret?
Centralbanken

Şahap Kavcıoğlu (formand), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener, den pengepolitiske komité (bestyrelsen) besluttede at holde den en-uges repo-auktionsrente, som er styringsrenten, på 8,5 procent.

Selvom de nyligt annoncerede data om økonomisk aktivitet har været på mere positive niveauer end forventet, fortsætter recessionsbekymringerne i de udviklede landes økonomier med virkningen af ​​geopolitiske risici og renteforhøjelser. På trods af de negative virkninger af forsyningsbegrænsninger i nogle sektorer, især inden for basisfødevarer, takket være de strategiske løsningsværktøjer udviklet af Tyrkiet, er producent- og forbrugerinflationen på internationalt plan fortsat høj. Effekterne af høj global inflation på inflationsforventningerne og de internationale finansmarkeder overvåges nøje. Selvom divergensen i de pengepolitiske skridt og kommunikationer fra de udviklede landes centralbanker fortsætter på grund af de forskellige økonomiske udsigter landene imellem, tages der koordinerede skridt for at prioritere finansiel stabilitet med swapaftaler og nye likviditetsmuligheder. Finansmarkederne reflekterer over forventninger om, at centralbankerne snart vil afslutte deres renteforhøjelsescyklusser.

Førende indikatorer før århundredets katastrofe påpegede, at den indenlandske efterspørgsel i første kvartal af 2023 var mere livlig end udenlandsk efterspørgsel, og væksttendensen var stigende. Aktuelle data viser, at den økonomiske aktivitet i jordskælvsregionen er ved at komme sig hurtigere end forventet, og det bliver klart, at jordskælvet ikke vil have en permanent effekt på præstationen i den tyrkiske økonomi på mellemlang sigt. Mens andelen af ​​bæredygtige komponenter i vækstsammensætningen er høj, fortsætter turismens stærke bidrag til betalingsbalancens løbende poster, som overstiger forventningerne, med at sprede sig til alle årets måneder. Derudover holder den fortsatte stigning i det indenlandske forbrugsefterspørgsel, høje energipriser og svag økonomisk aktivitet på de vigtigste eksportmarkeder risiciene på betalingsbalancens løbende poster i live. Det er vigtigt for prisstabiliteten, at betalingsbalancens løbende poster bliver permanent på et bæredygtigt niveau. Vækstraten for lånene og opfyldelsen af ​​de finansielle ressourcer, der er opnået med den økonomiske aktivitet i overensstemmelse med dens formål, overvåges nøje. Som det fremgår af 2023-strategien for pengepolitik og liraisering, vil bestyrelsen resolut fortsætte med at bruge de værktøjer, der vil understøtte effektiviteten af ​​den monetære transmissionsmekanisme og vil tilpasse hele det politiske værktøjssæt, især finansieringskanalerne, med liraiseringsmålene. Bestyrelsen vil prioritere at skabe passende økonomiske forhold for at minimere virkningerne af katastrofen og understøtte den nødvendige transformation.

Selvom forbedringen i inflationsniveauet og -tendensen fortsætter med støtte fra de integrerede politikker, der er gennemført, overvåges virkningerne af ubalancer mellem udbud og efterspørgsel forårsaget af jordskælvet på inflationen nøje. Støtte til økonomiske forhold blev endnu vigtigere efter jordskælvet med hensyn til at opretholde accelerationen i industriproduktionen og den stigende tendens i beskæftigelsen. I den forbindelse besluttede bestyrelsen at holde styringsrenten konstant. Det er udvalgets opfattelse, at pengepolitikken er tilstrækkelig til at understøtte det nødvendige opsving efter jordskælvet ved at opretholde pris- og finansiel stabilitet. Effekterne af jordskælvet i første halvdel af 2023 følges tæt.

I overensstemmelse med sit hovedmål om prisstabilitet vil CBRT resolut fortsætte med at bruge alle de værktøjer, den har til rådighed, indtil stærke indikatorer, der peger på et permanent fald i inflationen, dukker op, og det mellemfristede mål på 5 procent er nået. CBRT vil implementere liraiseringsstrategien med alle dens elementer for at institutionalisere prisstabilitet på en permanent og bæredygtig måde. Den stabilitet, der skal opnås i det generelle prisniveau, vil positivt påvirke makroøkonomisk stabilitet og finansiel stabilitet gennem faldet i landerisikopræmier, fortsættelsen af ​​omvendt valutasubstitution og den opadgående tendens i valutareserverne og det permanente fald i finansieringsomkostningerne. Der vil således blive skabt et passende grundlag for at fortsætte investeringer, produktion og beskæftigelsesvækst på en sund og bæredygtig måde.

Günceleme: 25/05/2023 14:27

Lignende annoncer