Hvad er skaderne ved at lyve om forhold?

Hvad er skaderne ved at lyve om forhold?
Hvad er skaderne ved at lyve om forhold?

📩 19/11/2023 11:00

Ekspertpsykolog Kaan Üçyıldız gav vigtige oplysninger om emnet. At lyve og bedrage andre mennesker påvirker sociale relationer negativt og påvirker dit liv negativt. Men hvorfor lyver folk? Hvad er skaderne ved at lyve over for forhold?

Mange mennesker tyer ofte til løgne i deres dagligdag. Som et resultat af forskningen har man set, at en person tyr til at lyve for at skabe en bedre opfattelse hos den anden om noget, som han ser som mangler hos sig selv eller er til ulempe. Det er med andre ord en forsvarsmekanisme. Det er et forsvar, der bruges af dem, der foretrækker uærlighed frem for ærlighed. Der er mange forskellige problemer, der får en person til at lyve, såsom at håndtere sociale relationer, påvirke andre, opnå overskud, skjule svigt og forebygge psykologisk/fysisk skade på andre. Folk, der lyver, vurderer ofte at lyve som mere nøjagtige end at fortælle sandheden.

Som et resultat af en undersøgelse blev det fastslået, at folk lyver mindre for folk, de er tæt på, og når disse mennesker lyver, ses det, at løgnen er meget lettere at forstå. Relationer er bygget på tillid, og hvor der er tillid, skal der ikke være plads til løgne. Det er ikke muligt at tale om tillid og oprigtighed i et forhold, hvor løgne er aktive. At genetablere et tillidsbånd i et forhold, hvor tilliden er gået tabt, er som at bestige et bjerg, der er næsten umuligt at bestige. Hyppig løgn i forhold forårsager skuffelse, tillidsproblemer og følelser af jalousi og får derefter forholdet til at ophøre.

Nu om dage kan man sige, at mænd lyver oftere end kvinder. Aldersmæssigt er det observeret, at unge lyver mere end pensions- og efterpensionsalderen.

Ekspertpsykolog Kaan Üçyıldız sagde: "Uanset hvad, bør løgne ikke ses som et middel til forsvar eller redning. Fordi løgne bliver forstået og afsløret før eller siden. Denne situation vil negativt påvirke både den anden persons tro på dig og din selvtillid. At udtrykke dig åbent, som du er og være i stand til at formidle sandheden på en ren og ren måde, vil positivt påvirke perspektivet hos dem omkring dig og få dig til at føle dig selvsikker.” sagde.