Hvad kan der gøres for at forhindre tandfølsomhed?

Hvad kan der gøres for at forhindre tandfølsomhed?
Hvad kan der gøres for at forhindre tandfølsomhed?

📩 19/11/2023 11:27

Mod tilstande forårsaget af 'forkølelsesfølsomhed' i tænder, sagde Dr. Foredragsholder Medlem Merve Kütük Ömeroğlu forklarede, hvad der skulle gøres for at forhindre dentinfølsomhed.

Livskvaliteten for personer med dentinfølsomhed påvirkes negativt af følsomhedssymptomer. Mennesker med følsomhed kan ikke nyde deres yndlingsmad og -drikke, og de må vente på, at kolde drikke bliver varmere.

Dentinfølsomhed; Selvom det oftest ses hos personer mellem 20-45 år, er det fordelt i samfundet fra ungdomsårene til 70'erne.

Mens følsomheden falder med tilstopning af dentintubuli på grund af aldring, stiger dens forekomst hos personer med tandkødssygdomme.

Dr. Foredragsholder Merve Kütük Ömeroğlu gav advarsler ved at forklare de faktorer, der forårsager dentinfølsomhed.

Ømeroğlu sagde, at hyppig indtagelse af sure fødevarer eller drikkevarer får emaljen, som er tandens beskyttende lag, til at slides væk og blotter dentinale tubuli, "Desuden er emaljetab hos svømmere på grund af klor i bassinerne, refluks, kronisk udbredt opkastning, alkoholisme, mavesår, mundsår på grund af lægemidler osv. Tørhed, bufferkapacitet, pH og flowhastighed af spyt får det intraorale miljø til at blive surt, hvilket resulterer i tab af emalje. Denne eksponering af dentintubuli forårsager øget dentinfølsomhed. Gummi recession, som opstår på grund af tandkødssygdomme, medfører, at rodoverfladerne blottes. Brug af tandbørster med upassende, hårde børster og hård børstning af tænder kan forårsage emaljetab og udløse dentinfølsomhed. "Derudover kan midlertidig dentinfølsomhed forekomme hos patienter, hvis tandoverflade er renset," sagde han.

Ømeroğlu gjorde opmærksom på bruxisme, som er en tilstand, der er karakteriseret ved, at patienter bider eller skærer tænder om dagen eller om natten, og sagde, at denne tilstand også kan forårsage dentinfølsomhed.

Ømeroğlu anførte, at udviklingen af ​​caries i tændernes struktur kan forårsage følsomhed ved at påvirke det område, hvor kar og nerver placeret inde i tanden, kaldet pulpa, er placeret, og bemærkede, at det også kan forårsage midlertidig dentinfølsomhed efter professionel tandblegning udføres.

Ömeroğlu understregede vigtigheden af ​​korrekt klinisk undersøgelse og nøjagtig diagnose for behandlingen af ​​denne følsomhed og anførte følgende:

  • Gennemgang af tandbørstningsvaner, børstning af tænder mindst to gange om dagen med en passende tandbørste, undlad at indtage sure fødevarer og drikkevarer før og efter børstning,
  • Evaluering af spisevaner, undgå sure fødevarer
  • I nærvær af bruxisme er det vigtigt at konsultere en tandlæge og forhindre progression ved at udføre passende behandling.