En jernbanemand passeret gennem Benliahmet Station

En jernbanemand gik forbi benliahmet station
En jernbanemand gik forbi benliahmet station

Ifølge TCDD-optegnelser blev Selim- og Benliahmet-stationer bygget på Sarıkamış-Arpaçayı-linjen, som blev taget i brug i 1899, overladt til Republikken Tyrkiet med Gyumri-aftalen underskrevet i 1920. Stationen, der blev drevet under Erzurum-Sarıkamış-Kars og Şuabati Railways i et stykke tid, sluttede sig til State Railways i 1927.

Historien om Selim og Benliahmet Stations, som fra tid til anden er med i pressen og de sociale medier, går tilbage til begyndelsen af ​​1970'erne. I denne periode udførte den tyrkiske republik statsbaner forskellige skovrejsningsprojekter, store og små, i forskellige geografiske områder, især i det østlige Anatolien, hvor vintrene er hårde. Med disse værker havde det til formål at beskytte både stationen og dens omgivelser mod vinterforhold og at bygge en naturlig grøn mur bestående af træer på jernbanesiden.

Til dato har der været forskellige rygter om, hvem der plantede disse træer i nogle blogindlæg, nyheder og websteder. Efter en detaljeret undersøgelse, vi har udført inden for vores organisation, nåede vi endelig vores pensionerede personale, Turgut Ertop, der giver livet vand i træer.

Turgut, der trak sig tilbage fra vores institution i 2008, havde en detaljeret og oprigtig samtale om mange emner fra plantearbejde til andre dele af Anatolien, hvor han arbejdede på det tidspunkt. sohbet vi indså.

Turgut, først og fremmest, kan vi lære dig lidt at kende?

Jeg blev født den 1. november 1943 i Merzifon. Min mor var husmor, min far var maskinist på Merzifon Power Plant. Jeg gik på grundskolen og gymnasiet i Merzifon. Da der ikke er nogen gymnasium i Merzifon, måtte jeg studere i provinserne. Indkvartering til at studere i provinserne var lidt vanskelig på grund af forholdene den dag. En af min fars venner var jernbaner, så han sagde, at han skulle på jernbaneuddannelsesskolen. Så sagde jeg, at jeg også ville komme, og vi søgte skolen. De fortalte os, at vi ville tage eksamen i Sivas. Vi tog eksamen i 1960, og vi vandt.

Hvilken indvirkning har jernbaneuddannelsesskolen haft på dit liv?

Efter bestået eksamen kom vi til Ankara. Jeg studerede på Railway Vocational School i Ankara i 3 år. Vi så ting på denne skole, som vi ikke havde set før. Det er ikke muligt at glemme jernbanernes bidrag til vores opdragelse. Alt fra vores tøj til vores mad blev mødt på det højeste niveau. I henhold til betingelserne for den dag havde vi en god løn. Vi havde meget fremtrædende og erfarne lærere i vores skole. For eksempel tog vores matematiklærer også lektioner på Militærakademiet. Vores historielærer var lektor. Da han fortalte en krigslektion, levede du den krig. Så de lagde en stor indsats i at opdrage os. Vi plejede at kalde vores fransklærer Emel Hanım ”Mor”. Uanset hvilke egenskaber en mor har, bærer hun dem alle. Han tog sig af os med vores mad, drikke og alt.

Hvordan følte du dig ved dit første job, da du tog eksamen?

Jeg dimitterede i en alder af 20 år og begyndte at arbejde i Divrigi. Selvfølgelig kryber Divrigi mig ikke engang. Jeg gætte på, at jeg ville gå til enten Amasya eller Samsun. Så landede jeg i Divrigi kl. 12 med Eastern Express, jeg har en trækuffert i hånden. Jeg gik til et hotel, og om morgenen kom jeg til stationen, vores filialchef Veli Bey hilste på mig, og så gik jeg tilbage på arbejde. Den første dag begyndte jeg at græde: "Hvad skal jeg gøre her?" To år senere, da jeg meldte mig til militæret, græd jeg "hvordan kommer jeg ud herfra". Divrigi var et smukt sted. Det var sådan en varm by i det kolde ansigt. Det havde strålende mennesker og ansatte. Jeg var så trist, at jeg tog derfra til militærtjeneste.

Hvad oplevede du i Sarıkamış, hvor du gik som sektionschef?

Jeg gik til Sarıkamış i 1969. Kars var meget tør på det tidspunkt. Der var mangel på mad inklusive dyr. Du kan ikke klare forkølelsen fra Sarıkamış. Om vinteren blev det brugt med meget intens sne arbejde. Mens jeg arbejdede, kunne jeg ikke se snefaldet engang med glæde. Når det sneede, ville vores arbejde øges. For eksempel havde jeg en hændelse som denne på det tidspunkt. Mens vi arbejdede mellem Erzincan og Erzurum, havde vi vores vejsergent, Ahmet Sergeant. Sergenten ønskede at gå på pension, vores filialchef ville ikke have ham til at gå på pension på grund af manglen på arbejdende mennesker. Ahmet Sergents mor hørte også disse samtaler bag døren. Hans mor kom pludselig under denne samtale og sagde: ”Høvding, lad min søn gå på pension, så sneen ikke længere falder på min søns skuldre”. Med andre ord ville vi trække meget sne, det ville gøre forholdene meget vanskelige. På grund af det faktum, at togene forblev på vejene steder som Sarıkamış, blev skovbrugsarbejdet startet af denne grund. Vi kalder det kulturel befæstning.

Jeg gætter på, at dine skovbrugsaktiviteter startede her, ikke?

Ja, det startede her. De sagde, de vil sende dig et træ. I den første plan skulle de sende 4-5 tusind. De sagde, at de plantede disse træer langs vejen, uanset hvor sneen holder mest på jernbanen. Vi sagde, ”Der er husdyrhold her, der er græsgange overalt. Vi sagde: "Hvis vi planter disse træer, spiser dyrene det." Derfor sagde jeg: "Giv mig 15 til 16 tusind træer, så planter jeg dem ved Selim og Benliahmet Station." Fordi toget på disse stationer, da toget stoppede om vinteren, ikke kunne rejse sig på grund af sneen, ville det fryse, hvor det skred. Det var ikke muligt at spille det frosne tog. På det tidspunkt var der ingen dieselmotorer, der var dampmaskiner, skinnen og hjulet klæbede sammen. Derfor sagde jeg, lad os plante træer på Selim og Benliahmet Stations. Heldigvis fandt de vores forslag på stedet, og i 1971 startede vi skovrejsning i forårssæsonen.

Vi begyndte at plante træerne, der kom i rør fra Amasya Forest Nursery. Det største problem der var vand. Den russiske pumpebygning blev brugt til at levere vand til togene. Da vi plantede træerne, måtte vi også aktivere det. Vi begyndte at vande disse kimplanter med det vand, vi fik fra pumpen. Dens jord er et smukt land, så der var kun behov for pleje af træerne. De steder, der tørrede op, var naturligvis træer, men vi tilføjede straks nye. I 1971 genplanterede vi hele Benliahmet Station. Da arbejdet på denne station gav positive resultater, kom vi til Selim Station efter det. I 1972 skovrejste vi Selim Station. Vi plantede 6-7 tusind træer på Selimiye Station og ca. 10 tusind træer på Benliahmet Station. I alt blev der plantet 16-17 tusind træer.

Hvad oplevede du, da du plantede Selim Station?

Der er en landsby tæt på Selim Station; Kirkpinar Village. Naturligvis bidrog landsbyboerne der også til, at træerne kom til denne dag. Den person, der installerede dette træ fra Amasya og gav det første liv vand, har en stor indsats i denne skovrejsning. De beskyttede og passede dem også så meget som vi gjorde. Ellers ville de ikke være blevet sådan i dag. For eksempel beskærede de de nedre grene af fyrretræerne. Dette har været en vigtig faktor i, at træerne er blevet mere buskede.

Måske mindre plantet på Selim Station. Fordi nogle af træerne blev plantet på andre arbejdspladser i denne region. Da vi for eksempel plantede træerne, kørte ti tog gennem Benliahmet Station, fem af dem om dagen og fem om natten indtil aftenen. Det tager højst en time for tog at forlade dette område fra den ene station og ankomme til den anden station. Hvis de på stationen vandede træerne i disse andre fritider, ville hver station på linjen være grøn. Generelt beskyttede planterne træet. Denne ordre ville ikke komme indefra.

Jeg gik på pension i 2008. En pensioneret ven af ​​mig, der døde i Kars, havde en søn, en lærer. Asım Sergeant (Asım Gültekin) ringede til mig og fandt mig. Asım fortalte mig: ”Høvding, ingen passer på disse træer. Da min chef sagde: "Han gav dem en hånd", fortalte jeg ham, at jeg var pensioneret. ”Selv hvis du går på pension, min chef, siger du det,” sagde han. Jeg gik derfra i 1975, men vi afbrød aldrig vores kontakt der. Vi var i konstant kontakt med dem, der gik derhen. De ville ikke skade mig af hensyn til det, jeg mener det oprigtigt. På det tidspunkt var der ikke sådanne mobiltelefoner, vi ringede stadig og spurgte, hvad der skete med disse træer. Hver gang jeg ringede, tog de telefonen og sagde: "Høvding, du vil sandsynligvis spørge om træerne igen".

Kom du tilbage til stationerne, efter at din pligt var forbi, genkendte de dig som den person, der plantede træerne, da du kom tilbage?

Selvfølgelig er jeg tilbage. År efter at jeg blev assistentchef, gik vi til de stationer, vi plantede som en del af vores tur. Der var en stationchef der ved navn Yener Bozkurt. I min tid var han skifteholder i Selim-regionen. De gav Benliahmet Station Chiefs pligt til denne ven. Vi ankom til stationen om natten, der er ingen strøm igen, der er en gaslampe, han arbejder på sit skrivebord. Vores regionchef, Ahmet Bey, fortalte Yener, ”Hver gang Yener spørger, hvem der siger disse træer, siger alle, at jeg har plantet dem. Hvad siger du? ”Spurgte han.

Vores regionale manager taler om træerne, men Yener Bey svarer slet ikke, han er optaget af afsendelsen af ​​vores køretøj. I mellemtiden henvendte jeg mig til Yener Bey og sagde: "Hvilke nyheder, Mr. Yener?" Da jeg holdt petroleumslampen mod ansigtet for at lære mig at kende på det spørgsmål, jeg stillede, blev han pludselig meget følelsesladet og begyndte at græde og omfavnede mig. Så sagde han til regionchefen: "Du bad direktøren om at plante træet, her er min bror Turgut."

Med andre ord, selvom vi måtte trække os ud af træerne efter vores pensionering, kan jeg sige, at vi har været medvirkende til deres pleje ved at spørge vores venner der. Selvfølgelig er jeg sikker på, at vores venner, der arbejdede på stationen, viste den samme følsomhed ...

Ud over hvad Turgut Abi formidlede til os; Efter næsten 50 års skovrejsning på Selim- og Benliahmet-stationerne er omgivelserne omkring stationerne i en steppe-region forvandlet til en skov af disse jernbanemænd. Alle jernbanemænd, der arbejdede på stationen i denne 50-årige periode, ved at være særlig opmærksomme på træerne omkring stationen, har været med til at nå den dag i dag. Vi vil gerne benytte lejligheden til at dele med dig vores andre stationchefer, der arbejdede på disse stationer.

Benliahmet Station

 • 1975 Necati Atesci,
 • Hikmet Yilmaz mellem 1982-85,
 • Mellem 1985-95 Yini Bozkurt,
 • İbrahim Yeşilyurt mellem 1995-99,
 • Mellem 1999-2002 Alaattin Uğurlu,
 • Fra 2003 til 2010 var Ramazan Bozkurt den sidste chef for stationen.

Selim Station

 • 1980 - 1985 Yener Bozkurt Station Chief,
 • 1985 - 1987 İsmail Baran,
 • 1987 - 1990 Halis Ekinci,
 • 1990 - 2009 Turgut Altun,
 • 2018 - 2019 Kemal Koz ...
Armin

sohbet

Vær den første til at kommentere

Yorumlar