Hvor er Çatalhöyük neolitiske antikke by? Çatalhöyük Ancient City History and Story

catalhoyuk neolitiske gamle by, hvor catalhoyuk gamle byhistorie og historie
Foto: wikipedia

Çatalhöyük er en meget stor neolitisk tidsalder og kolkolitisk tidsalder i det centrale Anatolien, som har været beboet for 9 tusind år siden. Det består af to hauger side om side i øst- og vestretningen. Bosættelsen kaldet Çatalhöyük (øst) i øst bosatte sig i den neolitiske tidsalder, og den vestlige haug kaldte Çatalhöyük (vest) i den kalkolithiske tidsalder. Det ligger 52 km sydøst for dagens Konya-by, cirka 136 kilometer væk fra Hasandağı, 11 km nord for Çumra-distriktet, i et hvedemark med udsigt over Konya Plain. Den østlige bosættelse er en bygning, der nåede op til 20 meter over sletten i den polerede stenalder. Der er også en lille bygning mod vest og en byzantinsk bygning et par hundrede meter øst.


Højene blev afgjort ca. 2 tusinde år uden afbrydelse. Især er det bemærkelsesværdigt med bredden af ​​den neolitiske bosættelse, dens befolkning og den stærke kunstneriske og kulturelle tradition, den skaber. Det antages, at over 8 tusind mennesker bor i bosættelsen. Den største forskel mellem Çatalhöyük fra andre neolitiske bosættelser er, at den overvinder en landsbybosættelse og lever urbaniseringsfasen. Indbyggerne i denne bosættelse, en af ​​de ældste bosættelser i verden, er også en af ​​de første landbrugssamfund. Som et resultat af disse funktioner blev den føjet til UNESCOs midlertidige verdensarvsliste i 2009. Det blev besluttet af UNESCO at blive optaget på verdensarvslisten i 2012.

Forskning og udgravninger

Doğu Höyük (Çatalhöyük (øst)) er sandsynligvis den ældste og mest udviklede neolitiske tidsalder til dato. Det blev opdaget af James Mellaart i 1958, og de første udgravninger blev foretaget i 1961-1963 og 1965. I 1993 startede udgravninger igen og fortsatte, indtil i dag, administreres af Ian Hodder fra Cambridge University og Storbritannien, Tyrkiet, Grækenland, og de udføres af et blandet team af amerikanske forskere. Udgravningerne blev foretaget i Doğu Höyük, som overvejende er "hovedhaugen". Udgravningsarbejdet her er planlagt at fortsætte indtil 2018.

I vesthaugen blev der i 1961 udført to dybdesundinger på haugen og på den sydlige hældning. Da udgravningen af ​​anden periode startede i 1993 i Doğu Höyük, blev der undersøgt overfladeforskning og overfladestrippingundersøgelser i Batı Höyük.

Forhistoriske bosættelser blev forladt inden bronzealderen. Når en kanal af Çarşamba-floden flyder mellem de to bygder, og bosættelserne blev bygget på alluvial jord, hvilket kunne betragtes som gunstigt i de første landbrugstider. Indgangen til husene er placeret øverst.

Stratigrafi

  • Çatalhöyük (øst)

Under udgravninger, BC. 7400 lag af neolitiske bosættelser fra 6200 til 18 blev udsat. Af disse lag, repræsenteret ved romertal, er lagene XII - VIII dateret til den første fase af den tidlige neolit ​​(6500 - 6000 f.Kr.). Den anden fase af den tidlige neolitiske var VI. er efter laget.

  • Çatalhöyük (vest)

Baseret på keramik fund fundet i skyttegrave på bakken og sydhældningen i det første udgravningsår, blev det antydet, at bosættelsen i Höyük var en tofaset tidlig kolkolitisk tidsbebyggelse. Varegruppe dateret til Early Chalcolithic I af Mellaart Vestlige Çatalhöyük ejendom Det kaldes. På den anden side ser det ud til, at den tidlige Chalcolithic II ware-gruppe er blevet produceret af en senere bygning, der er knyttet til 1D-laget af Can Hasan 2. Mens udgravningerne fortsætter i Doğu Höyük, blev de byzantinske og hellenistiske keramikskår samlet under overfladesamlingerne, der blev startet i det vestlige Höyük. Gravehul, der tilhørte Binzas-perioden blev fundet under de undersøgelser, der blev udført i 1994.

Chalcolithic Age niveauer i East Mound er dateret fra 6200 til 5200 f.Kr.

arkitektur

  • Çatalhöyük (øst)

Arkitekturen i den nordlige del ser anderledes ud end andre dele. Den radiale orden her afhænger sandsynligvis af gader, passager, vand og dræningskanaler, der strækker sig til centrum af bebyggelsen. I dette afsnit består det af arkitektur, boliger og åbne rum, der er ingen paladser, templer, store opbevaringsområder til almindeligt brug.

Det er underforstået, at husene er bygget ved siden af ​​hinanden, derfor bruges væggene sammen, og der er mellemrum smalle passager, der åbner mod gården. Disse gårdspladser er områder, der giver luft og belysning på den ene side og bruges som affald. Disse huse bygget omkring gårdspladserne har dannet kvartererne. Çatalhöyük by opstod ved at forene disse kvarterer side om side.

Huse er bygget oven på hinanden i henhold til den samme plan. Væggene i den forrige bolig blev fundamentet for den næste. Brugen af ​​husene ser ud til at være 80 år. Da denne periode udløb, blev huset rengjort, fyldt med jord og murbrokker, og en ny blev bygget på samme plan.

Boligerne blev bygget med rektangulære mudderstensten uden stensten og i en rektangulær plan. Der er lagre og sideværelser støder op til hovedrummet. Der er rektangulære, firkantede eller ovale overgange mellem dem. Tagene blev lavet ved at pudse toppen af ​​siv- og sivtagene med et tykt lag af ler, som i dag kaldes hvid jord. Dette er træbjælker, der bærer tagene og er baseret på træstolper placeret inde i væggene. På baggrund af landets forskellige tendenser er husvæggenes højde også forskellig, og med fordel af denne forskel efterlades vindueåbninger på de øverste dele af de vestlige og sydlige vægge for at give belysning og ventilation. Gulve, vægge og alle bygningselementer inde i husene er pudset med en hvid gips. Cirka 3 cm. 160 lag blev bestemt i en tykkelse af gips. Det blev forstået, at gipsen blev fremstillet ved hjælp af en hvid kalkholdig national ler. For ikke at revne blev der tilsat ukrudt, plantestængler og bladstykker. Indgangen til boligerne leveres af et hul i taget, sandsynligvis af en trestige. Der er ingen indgang på sidevæggene. Ovnene og ovale formede ovne inde i huset er for det meste placeret på den sydlige væg. Der er mindst en platform i hver bolig. Under dem er begravet med rige begravelsesgaver. I nogle af opbevaringsrummet blev der fundet lerkasser, hvor sten, økser og stenværktøj blev placeret.

Forbrændte kalkklumper, der er påvist af Mellaart i de tidlige lag af haugen, findes ikke i de øverste lag. Det er allerede observeret, at kalk anvendes som gips i de nedre lag, men ler bruges til gips i de øverste lag. Udgravningshoved Hodder og Wendy Matthews fra Ankara British Archaeological Institute er af den opfattelse, at brugen af ​​kalk blev opgivet i de senere faser, da det kræver meget træ. Kalksten bliver til kalk efter at den er bagt ved en temperatur op til 750 grader. Dette krævede, at store mængder træer blev skåret ud fra miljøet. Arkæologer erkender, at lignende problemer også blev oplevet i Mellemøstens neolitiske bosættelser, for eksempel Ayn Gazal for 8.000 år siden, fordi de gjorde miljøet ubeboeligt til at levere brænde.

I løbet af 1963-udgravningerne på bygningens nord- og østvægge, der menes at være et hellig sted, blev et kort, der blev forstået for at være byplanen for Çatalhöyük, fundet. Denne tegning, dateret for ca. 8200 år siden (6200 ± 97 f.Kr. bestemt efter radiocarbon-dateringsmetode), er verdens første kendte kort. Cirka 3 meter lang og 90 cm. har en højde. Det udstilles stadig i Ankara Anatolian Civilisations Museum.

Çatalhöyük (vest)
I løbet af 1961-udgravningerne ledet af James Mellaart blev en struktur, der dateres til den tidlige kolkolitiske I, fundet. Væggene i denne rektangulære bygning med mudbrick-vægge er pudset med et grønligt gult gips. I det tidlige Chalcolithic II-lag blev en struktur bestående af relativt store og velbyggede centrale kamre omgivet af celletypekamre afsløret.

Keramik

Çatalhöyük (øst)
Selvom keramik tidligere var kendt i Doğu Höyük, blev det kun vidt brugt efter bygningsniveau V. Årsagen til dette er den avancerede dygtighed inden for træ og kurv. XII. Keramik, der hører til bygningsniveauet er primitivt, tyk, sort kerne, tilsat plante og dårligt kogt. Farve, buff, creme og lysegrå er broget og poleret. Som en form blev der lavet dybe skåle og mindre smalle krukker.

Çatalhöyük (vest)
Ifølge Mellaart er keramikken i Batı Höyük opdelt i to grupper afhængigt af lagdeling. Det er lavet i tidlig kolkolitisk I, med buff eller rødlig pasta, tilsat sten og glimmer. Den anvendte maling er rød, lys rød og lysebrun. Primer er ikke kendt i disse varer, der blev brændt efter maling. [12]

Çatalhöyük (øst)
Nogle af de mange forskellige afdækkede små fund inkluderer obsidian spejle, knivehoveder, stenperler, sadelformede håndværker, slibesten, mørtler, sten, ædelstene, stenringe, armbånd, håndøkser, skærer, ovale kopper, dybe skeer, scoops, nåle, os, bæltespænder og knogeværktøjer fra poleret knogle. [19]

Frimærkesæler fra bagt ler regnes som de første eksempler på frimærkesæler. De menes at blive brugt på forskellige trykkeoverflader, såsom vævningsprodukter og brød. De fleste af dem er ovale eller rektangulære i form, men en blomsterformet stempelforsegling er også fundet og ses i vævede mønstre.

Figurfundene blev skåret ud af terracotta, kridt, pimpsten og vandmarmor. Alle figurer ses som genstande for tilbedelse.

Levevis

At husene blev bygget side om side og side om side har været et særskilt emne for forskning. I denne henseende er lederen af ​​udgravningen, Hodder, af den opfattelse, at denne trange omstrukturering ikke er baseret på forsvarsproblemer, da spor af krig og ødelæggelse aldrig er blevet observeret. Det var sandsynligt, at familiebåndene, der dækkede mange generationer, var stærke, og boligerne blev bygget oven på hinanden på det ejede jord.

Det menes, at husene holdes rene og velholdte. Under udgravningerne blev der ikke fundet noget affald eller snavs inde i husene. Det er dog observeret, at strøelse og aske danner bunker uden for husene. Da tagene bruges som gader, menes mange daglige aktiviteter at blive opretholdt i tagene, især på dage, hvor vejret er godt. Det antages, at de store ildsteder, der blev fundet i tagene i senere faser, blev brugt i denne stil og til fælles.

Det observeres, at børnegravene for det meste er begravet under bænke i værelserne, og voksne er begravet i stuegulvet. Nogle skeletter blev fundet hovedløse. Det menes, at deres hoveder blev fjernet efter et stykke tid. Nogle bodyløse hoveder blev fundet i forladte huse. Ved undersøgelsen af ​​børnebegravelser, der blev begravet i omhyggeligt vævede kurve, viste det sig, at nogle huller var mere end sædvanligt omkring øjehullerne. Det antydes, at dette kan være forårsaget af anæmi baseret på underernæring.

økonomi

Det er underforstået, at de første bosættere i Çatalhöyük var et jæger-samlerfællesskab. Det er blevet bestemt, at beboerne i bosættelsen har realiseret den neolitiske revolution fra niveau 6, de begyndte at dyrke planter som hvede, byg og ærter og tamede kvæg, mens de intensivt jagtede. Det menes, at økonomiske aktiviteter ikke er begrænset til dette, obsidian fra Ilicapınar og salt produceres fra Ilıcapınar, og overskydende produktion, der overskrider brugen af ​​byen, sælges til de nærliggende bebyggelser. Eksistensen af ​​muslingeskaller, der antages at komme fra Middelhavets bredder og bruges som smykker, giver information om spredningen af ​​denne handel. På den anden side beskrives de fundne stofstykker som de ældste eksempler på vævning. Det anføres, at håndværk som keramik, træarbejde, kurv- og knogeværktøjsproduktion også er i en avanceret tilstand.

Kunst og kultur

Paneler blev bygget på husets indvendige vægge. Nogle er undekoreret og malet i forskellige røde nuancer. Nogle har geometriske ornamenter, tæppemønstre, låsekredse, stjerner og blomstermotiver. I nogle er hånd- og fodaftryk, gudinder, mennesker, fugle og andre dyr pyntet med en række forskellige skildringer, der afspejler jagtscener og det naturlige miljø. En anden type dekoration, der er brugt, er prægede beskrivelser. Tyrhoveder og horn placeret på platforme i det indre er interessante. Mange huse har relieffer, der er foretaget ved pudsning af ægte tyrehoveder med ler. Nogle steder er disse i en serie, og det påstås af Mellaart, at disse strukturer er hellige steder eller templer. I det brandudsatte rum i bygningen, der hedder bygning 52, blev der fundet et tyrehoved og horn i stedet som en helhed. Tyrens hoved placeret inde i væggen er ikke udsat. I den øverste del er der 11 dyrehorn og nogle dyrehoved. En række tyrhorn er placeret på en bænk lige ved siden af ​​tyrens hoved.

Skildringerne på væggene er jagt- og dansebilleder, malerier fra mennesker og dyr. Dyrebilleder er dyr som gribb, leopard, forskellige fugle, hjorte og løver. Derudover ses motiver, der kan kaldes tæppemotiv, der stammer fra 8800 år tilbage, og er forbundet med nutidens anatoliske tæppetotiver. Figurfundene er kvæg, svin, får, ged, tyr, hund og enkelte kvæghorn.

Tro

Doğu Höyük er den ældste bosættelse i Anatolien, hvor hellige strukturer findes. Værelserne defineret som hellige er større end andre. Disse værelser antages at være forbeholdt ritualet og dets omgivelser. Vægmaleri, relieffer og skulpturer er mere intenst og anderledes end andre boligerum. Mere end XNUMX sådanne strukturer blev fundet i Doğu Höyük. Væggene i disse bygninger er dekoreret med beskrivelser, der afspejler magien med jagt og overflod. Derudover blev leopard-, tyre- og rammehoveder, gudindelende gudindefigurer lavet som relieffer. Geometriske ornamenter findes også ofte i disse kyster. På den anden side ses det, at naturbegivenheder, der påvirker samfundet, også er afbildet. For eksempel er en beskrivelse, der menes at have eksploderet det nærliggende vulkanske Hasan-bjerg, blevet afsløret.

Çatalhöyük III i østhaugen. Lag fra niveau X til niveau X indeholder adskillige terracotta figurer, tyrehoveder og horn og kvindelige brystrelieffer inde i de hellige strukturer. Modergudeninde er afbildet som en ung kvinde, en kvinde, der føder og en gammel kvinde. Med dateringen af ​​disse fund accepteres det, at et af de ældste Mother Goddess Cult-centre i Anatolia var Çatalhöyük. I Cult of Mother Goddess, som symboliserer overflod, menes mandlige hoveder at repræsentere de hornede tyrhoveder. Venlige og kærlige beskrivelser symboliserer det liv og frugtbarhed, som Modergudinden tilbyder naturen, mens nogle gange beskrivende beskrivelser udtrykker evnen til at tage dette liv og fertilitet tilbage. Gudindestatuen afbildet med en rovfugl, der antages at være en gribb, og en uhyggelig figur af semi-ikonstil repræsenterer Modergudindens bånd med de dødes land. Ligheden mellem den fede kvindelige figur, der føder baseret på leoparder på begge sider, og Inanna - Ishtar fra bronzealderen Mesopotamien og Isis - Sekhmet i den egyptiske tro, der er afbildet siddende på løvenes trone, er bemærkelsesværdig.

På den anden side forstås det i den neolitiske bygning atalatalhöyük, at huset ikke kun fungerer som husly, opbevaring og opbevaring af varer, men også har en række symboliske betydninger. Hovedtemaet er tyrehoveder i både huse og murmalerier i bygningerne, der betragtes som hellige steder. Tyrenes pindeben, defineret som vilde kvæg i dag, de dele af panden, hvor hornene sidder, og hornene kombineres med mudbrick stivere og bruges som et arkitektonisk element. Det blev bemærket, at vægmalerierne i boligerne var mere intense i de dele, hvor de døde blev begravet, og det blev antydet, at dette måske var til en form for kommunikation med de døde. Så meget, at efter at have malet toppen af ​​vægmalerierne igen, blev det konstateret, at maleriet under gipset var malet på det nye gips.

Et interessant fund er, at tænderne i husets gravgrav er bestemt til at komme fra kæbebenet i husets gravgrav i et understadium. Det er således underforstået, at kranierne hos mennesker og dyr, der passerer fra hus til hus, ses som arv eller vigtige genstande.

Evaluering og datering

Lederen af ​​udgravningen, Hodder, mener, at bosættelsen ikke blev grundlagt af indvandrere fra fjerne områder, men af ​​et lille oprindeligt samfund og er vokset over tid på grund af befolkningstilvækst. Faktisk er boligerne i de første lag mere sjældne sammenlignet med de øverste lag. I de øverste lag er de sammenflettet.

På den anden side er der neolitiske bosættelser ældre end Çatalhöyük i Mellemøsten. For eksempel er det en neolitisk bosættelse tusind år ældre end Eriha Çatalhöyük. Ikke desto mindre har Çatalhöyük forskellige træk end ældre eller moderne bosættelser. Oprindeligt er det befolkningen, der når ti tusind mennesker. Ifølge Hodder er Çatalhöyük “et centrum, der tager landsbybegrebet ud over de logiske dimensioner”. Mange arkæologer mener, at ekstraordinære vægmalerier og instrumenter i Çatalhöyük er uforenelige med kendte neolitiske traditioner. En anden forskel mellem Çatalhöyük accepteres generelt, at centraliseret ledelse og hierarki forekommer i bosættelser, der når en bestemt størrelse. Der er dog ingen tegn på social arbejdsdeling i Çatalhöyük, ligesom offentlige bygninger. Selvom Hodder har en meget stor befolkning, har Çatalhöyük ikke mistet sin ”egalitære landsby”. Om Çatalhöyük,

«På den ene side er det en del af et større mønster, på den anden side en helt original enhed, dette er det mest overraskende ved Çatalhöyük. »Siger.

I den efterfølgende undersøgelse blev opmærksom på de boliger, der indeholder flere begravelser end andre (højst 5-10, mens et af disse huse havde 30 begravelser), hvor arkitektoniske og indvendige dekorative elementer blev undersøgt meget bedre. Disse strukturer, der kaldes ”historiske huse” af udgravningsteamet, er blevet foreslået at have mere kontrol over produktionen (og selvfølgelig distribution), for at være rigere og ikke være så egalitære som samfundet i Çatalhöyük. Det blev dog forstået, at de forskellige data, der blev opnået, ikke var forskellige fra andre huse undtagen indvendigt udsmykning og antallet af overskydende begravelser, og at der ikke var nogen social differentiering.

Undersøgelser gav ingen anelse om fortsættelsen af ​​Çatalhöyük neolitiske kultur. Det anføres, at den neolitiske kultur regressioner efter afgivelsen af ​​den neolitiske bosættelse.chat

Vær den første til at kommentere

Yorumlar