Hvem er Ibn-i Sina?

Hvem er Avicenna?
Hvem er Avicenna?

Ibn Sînâ (980 - juni 1037) er far til persisk polymat og polymert tidlig medicin, betragtes som en af ​​de vigtigste læger, astronomer, tænkere og forfattere i islams guldalder.


Han blev født i 980 i landsbyen Efşene (Usbekistan) nær Bukhara og døde i 1037 i byen Hamedan (Iran). Han har skrevet 200 bøger inden for forskellige områder, hvor han fokuserede på medicin og filosofi. Han er kendt af vesterlændinge som grundlægger af moderne middelaldervidenskab, leder af læger, og er kendt som "stormester". Han blev berømt med sin bog kaldet El-Kanun fi't-Tıb (Medicinens lov), som har været hovedkildearbejdet i syv århundreder inden for medicin, og denne bog blev studeret som et grundlæggende arbejde inden for medicinsk videnskab indtil midten af ​​det 17. århundrede på europæiske universiteter.

Ibn-i Sina studerede medicin hos en læge ved navn Kuşyar. Han skrev omkring 240 artikler om forskellige emner, hvoraf 450 overlever. 150 af de artikler, vi har, handler om filosofi, og 40 af dem handler om medicin. De mest berømte af hans værker er Kitabü'ş-Şifa (Healing Book) og El-Kanun fi't-Tıb (Law of Medicine), som er en meget omfattende undersøgelse, der involverer filosofi og videnskab. Disse to værker blev undervist i middelalderlige universiteter. Faktisk var dette arbejde en lærebog i Montpellier og Louvain indtil 1650.

Ibn-i Sînâ, kendt som Avicenna i Vesten, søn af Abdullah Bin Sina, en af ​​de skriftkloge i Samanoğulları-paladset, tog lektioner fra sin far, den berømte Bilgin Natili og İsmâil Zâhid. Han arbejdede med geometri (især euklidisk geometri), logik, fiqh, sarf, nahiv, medicin og naturvidenskab. Efter at have lært Aristoteles filosofi og metafysik gennem Farabis al-Ibane og helbredt den syge prins af Bukhara (997), havde han mulighed for at drage fordel af paladsbiblioteket. Da hans far døde, blev han støttet af Ebu Muhammed fra Şiraz i Gürgan (han skrev medicinsk lov i Cürcan). Han studerede værkerne fra alle græske filosoffer og anatoliske naturforskere, der var kendt i hans alder.

Periode levet

Ibn-i Sînâ udførte vigtige værker og arbejder i perioden kendt som islams gyldne tidsalder, hvor oversættelser af værker fra græsk, persisk og hindi blev lavet og studeret intensivt. Samani-dynastiet i Khorasan og Centralasien og Buwayhis i det vestlige Iran og Irak havde forberedt et meget passende miljø til videnskabelig og kulturel udvikling. I dette miljø avancerede undersøgelserne af Koranen og hadith meget. Undersøgelser af filosofi, fiqh og kalam blev højt udviklet af Ibn-i Sina og hans samtidige. Razi og Al-Farabi leverede innovationer inden for medicin og filosofi. Ibn Sina; Han havde muligheden for at drage fordel af de storslåede biblioteker i Balk, Hamedan, Khorasan, Rey og Isfahan.

Livshistorie

Ibn-i Sina blev født i 980 i Efşene, nær Bukhara, i det nuværende Usbekistan. (Ifølge bogen skrevet af hans studerende al-Juzjanî kan fødselsdatoen være 979.) Hans far, Abdullah, var en respekteret videnskabsmand fra Balkh, den vigtige by i Samani-imperiet, og var fra Shia Ismaili-sekten. Hans far var i konstant kontakt med Ismaili-genierne, og af denne grund var hans hjem blevet et sted, hvor emner som geometri, filosofi og indisk matematik blev drøftet. Ibn Sînâ, der begyndte at vokse op i dette miljø, huskede Koranen først i en alder af 10 og studerede derefter litteratur, sprog, fiqh og religiøs tro. Han læste indisk aritmetik fra Mahmud al-Messâh, fiqh fra Hanafi Fiqh Scholar Abu Muhammad İsmâil al-Zâhidden, fra Abu Abdullah an-Nâtilî, Isagucî af Porphyry, Euclids Elements Book og Ptolemaios Almagestin.

Voksen alder

Ibn Sînâ begyndte først at arbejde med Emir, som han kom sig efter en farlig sygdom i 997. Den vigtigste pris, han modtog for denne tjeneste, var at drage fordel af Samanids officielle bibliotek, så meget som han ønskede. Hans fjender beskyldte ham for bevidst brandstiftelse i branden, der brød ud i biblioteket kort tid efter.

Han mistede sin far i en alder af 22 år. I december 1004 sluttede Samani-dynastiet. Ibn Sînâ afslog Gazneli Mahmuds tilbud og gik vest til Ürgenç. Vizier her var en videnskabsven og betalte ham en lille løn. Ibn-i Sînâ søgte et anvendelsesfelt for sine evner og rejste regionen trin for trin fra Merv til Nishapur og til grænserne til Khorasan. Herskeren Qaboos, som også var digter og videnskabsmand og sørgede for ly for Ibn Sînâ, døde i det oprør, der brød ud i løbet af denne tid. Ibn Sînâ havde selv en alvorlig sygdom. Endelig mødte han en gammel ven i Gurgan ved det Kaspiske Hav. Han bosatte sig ved siden af ​​sig og begyndte at undervise i logik og astronomi i denne by. Begyndelsen af ​​lovbogen falder sammen med denne periode.

Senere arbejdede han i Rey og Kazvin. Han fortsatte også med at skrive nye værker. Han bosatte sig med guvernøren for Isfahan. Hamadan, som lærte dette, fangede Ibn Sînâ og fængslede ham. Efter krigen sluttede arbejdede han med Hamadans emir. Efter en kort stund Ibn-i Sînâ; hun flygtede fra byen i forklædning med sin bror, en god studerende og to slaver, og nåede Isfahan, hvor de blev meget godt modtaget efter en frygtelig rejse.

De senere år og død

De resterende 10-12 år af Ibn Sînâ gik i Abu Jafars tjeneste. Her arbejdede han som læge, videnskabelig konsulent og deltog endda i kampe. I disse år begyndte han at studere litteratur og filologi. Han led et alvorligt colitis-angreb under en Hamedan-ekspedition. Han stod næppe. Da han ankom til Hamedan, anvendte han ikke de anbefalede behandlinger og overgav sig selv til skæbnen. Han donerede sin ejendom til de fattige på hans dødsleje, befriede sine slaver og læste Koranen hver tredje dag indtil sin sidste dag. [Henvisning nødvendig] Han døde i en alder af 1037-56 i juni 57. Hans grav er i Hamedan.

Metafysik

Ifølge Ibn-i Sînâ er metafysikens hovedemne Gud, hvis krop er absolut og øverste væsener. Kroppen (eksisterende) er opdelt i tre: det mulige væsen eller det væsen, der opstår og derefter forsvinder; mulig og nødvendig eksistens (univers af universelle og love, der kan eksistere spontant og kræves af en ekstern årsag); være i det væsentlige nødvendigt (Allah). Ibn Sina; Han udtrykker Gud som "Wajib-ul-Body" - det vil sige, at dets eksistens er nødvendig - og denne idé er unik for ham.

Psykologi

Ibn-i Sînâ hævdede, at psykologi er et vidensfelt, der etablerer en forbindelse mellem metafysik og fysik og drager fordel af disse to videnskaber, og delte psykologien i tre hovedafsnit: Mental psykologi; eksperimentel psykologi; mystisk eller mystisk psykologi. Han foreslog, at folks sjæle kan helbredes af musik og udviklede denne metode.

Sind

Ifølge Ibn-i Sînâ, hvis synspunkter om dette emne adskiller sig fra Aristoteles og Fârâbî, er der 5 typer sind; konnotation (eller 'mulig årsag' kan kende det åbenlyse og nødvendige); he-yulâni fornuft (giver at vide og forstå.); hellig sind (det er det højeste trin i sindet og findes ikke hos alle mennesker); kompatibelt sind (opfatter hvad der er i ham, billederne af det "fornuftige" givet til ham). de facto årsag (griber "rimelige", dvs. erhvervede data.). Ibn Sînâ forsøgte at forene Platons idealisme med Aristoteles empiri og fremføre et forenende syn på fornuften.

Klassifikation af videnskaber

Ifølge Ibn S inâ er videnskaber opdelt i tre med hensyn til stof og formforhold: El-ilm ul-esfel (naturvidenskab eller lavere videnskab) er videnskaben om former, der ikke er adskilt fra stoffet [citat behov]; mabad-üt-tabia (metafysik) er videnskaben om former, der adskiller sig fra al-ilm'l-âli (logik eller højere videnskab); al-ilm ul-evsat (matematik eller mellemvidenskab) er videnskaben om former, der kun kan adskilles fra stof i det menneskelige sind, nogle gange med materie, nogle gange adskilt.

Ibn Sînâ, der påvirkede de fleste af de østlige og vestlige filosoffer efter ham, var også interesseret i musik. Healing and the Law, som er hovedarbejdet i mere end 250 værker, har i mange år været undervist i mange universiteter som det vigtigste filosofiske arbejde.

artefakter 

  • El-Kanun fi't-Tıb, (d.s), 1593, "Law in Medicine" (Den indeholder information om medicinens tid. Den blev undervist som en lærebog i Vesten i fire hundrede år i middelalderen. Ti oversættelser blev lavet til latin.)
  • Kitabü'l-Necat, (d.s), 1593, ("Frelsens Bog" er et resuméværk skrevet om metafysiske emner.)
  • Risale fi-İlmi'l-Ahlak, (d.), 1880, ("Brochure om moral")
  • İşarat ve'l-Tembihat, (d.), 1892, ("Det inkluderer sektionerne Logik, Fysik og Metafysik. Det består af 20 kapitler.)
  • Kitabü'ş-Şifâ, (d.s), 1927, ("Det er et værk på elleve bind skrevet om logik, matematik, fysik og metafysik. Det er blevet oversat til latin mange gange og læst som en lærebog."). Logik sektionen består af introduktion, kategorier, fortolkning, første analyse, anden analyse, emner, sofistikeret bevis, retorik og poesi. Naturvidenskabsafdelingen består af fysik, himmel og verden, forekomst og nedbrydning, effekter og lidenskaber, minerologi og meteorologi, psykologi, botanik og biologi. Institut for Matematiske Fag består af bøger om geometri, aritmetik, musik og astronomi. Den XNUMX.og sidste bog er metafysik. 

sohbet

Feza.Net

Vær den første til at kommentere

Yorumlar

Relaterede artikler og reklamer